Kaltsiumirikkad toidud, mis pole piimatooted

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sardiinid.
Sardiinid. Foto: SCANPIX

Kaltsium aitab hoida luid ja hambaid tervena ning toetab lihaste, rakkude ja närvide tööd. Täiskasvanud vajavad päevas umbes 1000 milligrammi kaltsiumi, mille võib kätte saada näiteks kolmes klaasist piimast. Need, kes piima ei talu või kellele piimatooted lihtsalt ei maitse, saavad kaltsiumi kätte ka teistest maitsvatest toitudest.

Salat
Salat Foto: SCANPIX

Lehtkapsas

Lisaks kaltsiumile on lehtkapsas ka palju A-vitamiini, mis hoiab vananedes silmade tervist. Tavaliselt praetakse lehtkapsast võis või peekonirasvas, aga tegelikult maitseb see hästi ka oliiviõli ja küüslauguga, soovitab Fox News.

Brokoli

Peale suure kaltsiumisisalduse on selles ka pea kaks korda rohkem C-vitamiini kui apelsinis.

Rohelised sojaoad

Kaunaga noori sojaube on söödud Hiinas ja Jaapanis juba tuhandeid aastaid. Ja pole ka ime, sest need on pungil kasulikke toitaineid. Neis on peale kaltsiumi ka palju aminohappeid ja kiudaineid.

Pak choi

Hiina lehtkapsas pak choi’s on väga vähe kaloreid, kuid see-eest ohtralt A- ja C-vitamiini ning kaaliumi.

Viigimari

Viigimari
Viigimari Foto: SCANPIX

Kleepuv ja magus viigimari on peale kaltsiumi tubli ka kaaliumi, magneesiumi ja kiudainete sisalduse poolest.

Apelsin

Kellele piim ei meeldi, võib kaltsiumi saamiseks juua ka apelsinimahla. Lisaks on see teada-tuntud immuunsüsteemi toetaja.

Sardiinid

Sardiine ei maksa karta – need soolased väikesed kalad lisavad salatitele ja pastadele umami maitset. Peale kaltsiumi on neis ka väärtuslikke B12-vitamiini ja D-vitamiini.

Valged oad
Valged oad Foto: SCANPIX

Valged oad

Lihajates valgetes ubades on ohtralt kiudaineid, valku, rauda ja kaaliumi. Lisaks on neis tärklist, mis kiirendab ainevahetust.

Okra ehk baamia

Okra ei maitse aurutatud kujul vast väga hästi, aga seepärast ei tasu seda kohe maha kanda. Märksa maitsvam on see ahjus röstitult või grillitult. Peale kaltsiumi saab sellest ka kiudaineid, B6-vitamiini ja foolhapet.

Mandlid

Tuntud superviljad mandlid on tervisele väga kasulikud. Kaltsiumile lisaks saab neist ka palju valke, E-vitamiini ja kaaliumi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles