Kuus küsimust, mida ei tohiks kunagi esitada värskele emale

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui sul endal pole naisi, siis võib sulle lapse saamine ja lapse kasvatamine väga suurt huvi pakkuda. Ent teatud asju ei tasuks küsida neilt emadelt, kes on alles hiljuti lapse saanud. 

RedBook Magazine pani kirja kuus küsimust, mida värsked emad ei taha kuulda.

1. Kuidas nende unetute öödega läheb?

See on kõige hullem küsimus, mida värskele emale esitada. See küsimus on esitatud kui mure, kuid tegelikult varjab see kahjurõõmu. Värske ema ei pruugi eriti värske välja näha, ta pole ilmselt ammu oma juukseid pesnud ja ta igatseb vaikseid öid. Mis sa ise arvad, kuidas tal unetute öödega läheb?

2. Mul polnud küll imetamisega probleeme.

Leidub imikuid, kes hakkavad kohe rinda imema, kuid samas on palju neid, keda tuleb tükk aega õpetada, et ta lõpuks ema rinnast kinni hakkaks. Emade sõnul on see üks veidramaid tundeid: sa tead, et sa vastutad selle väikese inimese eest ja tahaksid talle süüa anda, aga sa ei saa. Imetamine on paljude emade jaoks tundlik teema, mõistlik oleks seda mitte puudutada.

3. Kas sulle tehti keisrilõige või oli see loomulik sünnitus?

Naise suust polegi see küsimus niivõrd veider, aga kui mees peaks seda küsima, siis see on veidike hirmutav. Sünnitamine on äärmiselt intiimne tegevus. Sellest rääkimine mehega, kes pole naise isa või kallim, tekitab tohutult ebamugavust. 

4. Kas ta oskab juba... (lisa mõni väikelapse oskus)?

Naeratada. Juttu ajada. Keerata. Roomata. Istuda. Seista. Kunagi oskab ka neid kõiki asju teha, kuid mitte siis, kui keegi teine arvab, et ta peaks seda tegema. Üks naine rääkis, et temalt küsitakse pidevalt, kas tema neljakuune laps juba roomab. Naist paneb see küsimus alati imestama, sest tema sõnul sai ta pisipoeg alles hiljuti aru, et ka oma rusikat on tore imeda. Kui värsked emad kuulaksid kogu aeg teiste nõuandeid või seda, millal kellegi teise laps midagi tegema õppis, läheksid nad kiirelt hulluks.

5. Kas sa ei tahaks hoopis koju jääda?

Mõned naised ei saa lapsega kolm aastat kodus olla, vaid peavad varem tööle minema, et sissetulekut teenida. Loomulikult tahaksid nad lapsega koju jääda, seda pole mõtet üldse küsida. Aga kui majanduslik olukord seda ei luba, siis pole midagi teha. 

6. Tahaksid veel üht last saada?

Paljud arvavad, et kui paaril on juba üks laps, siis nad kindlasti mõtlevad juba järgmise lapse saamisele. Ent enamik paare ei tee seda. Esialgu keskenduvad nad oma pisibeebile ja üritavad teda kasvatada ning alles siis võib vaikselt uurima hakata, kas nad plaanivad oma peret veelgi laiendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles