Lennusadamas avatakse moeteemaline suurnäitus

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lennusadam.
Lennusadam. Foto: Mati Hiis / Õhtuleht

Laupäeval, 20. septembril avatakse Lennusadamas Eesti Meremuuseumi suurnäitus «Meri riidekapis», mis räägib mere mõjust riietele ning moele.

Eesti Meremuuseumi teadusosakonna juhataja Teele Saare sõnul on «Meri riidekapis» näitus muuseumi jaoks selle aasta üks olulisemaid projekte, milleks valmistuti pea aasta. «Kui eelmisel sügisel tõime Lennusadamasse välisnäituse, siis sel korral on tegemist täies mahus meie enda poolt koostatud näitusega, mille tarbeks uuriti põhjalikult merenduses kasutusel oleva riietuse ja moe vahelisi seoseid,» ütles Saar. Väljapanek on avatud jaanuari keskpaigani ning hõlmab lisaks ekspositsioonile ka mitmekesist programmi alates meremoefoorumitest ja haridusprogrammidest kuni temaatiliste ekskursioonide, kultuuriõhtute ja linnalaagriteni.

Lisaks meremuuseumi meeskonnale kaasati näituse tegemisse ka kohalikke eksperte. Näituse ühe kuraatori, stilisti Aet Alevi hinnangul pole Eestis kunagi nii põhjalikku ülevaadet merenduse ja riietuse vahelisest seostest tehtud. Külastajateni tuuakse 30 erinevat lugu sellest, kuidas meri on läbi aegade mõjutanud meie riietust, peegeldanud ajastu meeleolusid  ning inspireerinud suuri moeloojaid. «Kõik teavad, et triibuline särk on seotud meremeestega, aga kust see traditsioon alguse sai? Mil viisil kaitsesid end kalurid merel tormi ja tuule eest? Milline on suplusriiete ajalugu?,» tõi ta välja vaid mõned näitusel vastuse saavad küsimused. Lisaks ajaloolisele poolele käsitletakse ka mere mõju meie tänapäeva riietusele ning eraldi teemaruum on pühendatud Eesti moedisainerite loomingule. Kokku pannakse näitusele üle 80 eksponaadi, mis on laenatud erinevatest muuseumidest, arhiividest ja erakogudest nii Eestis, Rootsis kui ka Soomest.

Näituse vaatemänguline avamine toimub 20. septembril kell 14.00 Lennusadamas. Tuntud koreograafi Märt Agu lavastatud suurejooneline tantsuetendus koos Tallinna Prantsuse Lütseumi tantsurühmaga «Leesikad» toob vaatajateni soolase vee mitmekülgsed mõjutused nii igapäevariietusele kui kõrgmoele. Avamisüritus on publikule avatud ning sisse pääseb muuseumi pileti alusel. Kõik külalised on oodatud võimalusel meremoodsalt triibulises riietuses.

«Meri riidekapis» näitus jääb avatuks kuni 18. jaanuarini 2015. Näituse kuus alateemat räägivad lastemoest ja madruseriietusest, Eesti mereväest ja oma mereväevormi saamisest, moeklassiku staatusesse tõusnud merelistest riideesemetest, materjalide arengust mere karmide olude trotsimiseks, merest ja supluskultuurist ning merest kui inspiratsiooniallikast moeloojatele. Näitusesaalides jätkub avastamist nii moehulludele, lastega peredele kui ka tõelistele merekarudele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles