Toidud ja joogid, mis vähendavad sugutungi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Toidul ja seksil on pikk ning keeruline ühine ajalugu. Aastaid on räägitud, et see, mida me sööme, mõjutab meid psühhosomaatilisel ja füsioloogilisel tasandil. Uurimuste ja ka uskumuste põhjal oleme omaks võtnud tõekspidamise, et armastus (ja miks mitte ka sugutung) käivad kõhu kaudu. Aga kas oled teadlik, et mõned toiduained võivad sugutungi vähendada?

Seksuaalseid ihasid kontrollib libiido ehk sugutung. Libiidot mõjutavad mitmed asjad, näiteks sotsioloogilised, psühholoogilised ja hormonaalsed mõjutegurid. «Nii meestel kui naistel mõjutab libiidot suurel määral testosteroon,» selgitas dr Michael Hirt, kes annab pidevalt oma patsientidele nõu, millised toiduained mõjutavad sugutungi ja millised mitte. «Madal testosterooni tase tähendab madalamat sugutungi,» ütles Hirt Fox Newsile.

Jogurt. Foto: Scanpix
Jogurt. Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Seetõttu usuvad paljud, et on olemas armutoidud ehk toidud, mis suurendavad seksiisu, hoolimata sellest, et puuduvad märkimisväärsed teaduslikud tõendid, et toidud seda tõesti teha suudaksid. Seda kõike toetab aga teooria, mille põhjal suudavad teatud toiduained oma lõhna, maitse ja tekstuuriga inimesi erutada, samuti võib erinevate toiduainete keemiline ülesehitus mõjutada inimese organismi ja ihasid. 

Tegelikult ei mõjuta teatud söögid mitte otseselt sugutungi, vaid hoopis testosterooni taset. Hirt sõnas, et teatud toiduained on selles suhtes eriti silmapaistvad. «Toiduained, mis kõige tõenäolisemalt langetavad testosterooni taset, on näiteks juust, jogurt, sai, makaronid, riis, šokolaad ja alkohol. Need toiduained suurendavad selle ensüümi aktiivsust, mis muudab testosterooni östrogeeniks, seega väheneb testosterooni osakaal,» selgitas ta.

Hirt soovitas neil, kes tahavad oma sugutungi tõsta, eelpool mainitud toiduainete tarbimist piirata kuni viiele korrale nädalas. Selleks, et sul oleks lihtsam romantiliseks õhtusöögiks õigeid valikuid teha, toob Fox News välja nimekirja toiduainetest ja jookidest, mis võivad sugutungi vähendada.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

1. Juust. Juustuvalik on hea algus peole või õhtusöögile, aga ära arva, et õhtusöögile järgneb midagi romantilist, kui olete kallimaga juustu söönud. Kui juust on valmistatud lehmapiimast (mis võib olla täis sünteetilisi hormoone), siis võib see häirida keha loomulikku võimet hormoone toota (sh ka östrogeeni ja testosterooni).

2. Piparmünt. Halb hingeõhk pole just kuigi erutav, aga piparmündilt ei tasuks abi otsida, eriti meestel. Piparmündis olev mentool vähendab testosterooni taset, mis omakorda vähendab sugutungi.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

3. Kohv. Kofeiin võib küll anda vastupidavust, mida on seksiks tarvis, aga kui kohvi joomine muudab sind närviliseks, siis pole see kindlasti õige armujook sinu jaoks. Suurenenud ärevus vähendab sugutungi, seda kurdavad sageli inimesed, kes on kofeiini suhtes tundlikud.

4. Šokolaad. Ilmselt üllatab sind, et šokolaad just sellesse nimekirja sattus, aga šokolaad võib seksiisule lõpu teha. Kuigi tavaliselt peetakse šokolaadi just armutoiduks, sest see stimuleerib eufoorilisi tundeid ja armastust, ütles dr Hirt, et tegelikult alandab šokolaad testosterooni taset.

5. Mikrolaineahjus valmistatud popkorn. Õhtusöök ja filmi vaatamine võivad olla ju romantilised tegevused, kuid mikrolaineahjus valmistatud popkorn võib olla täielik tujutapja, eriti meeste jaoks. Mikrolaineahjus valmistatava popkorni kotis leidub kemikaale, mis vähendavad sugutungi ja võivad ajapikku tekitada eesnäärmeprobleeme.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

6. Alkohol. Paljud mehed tarbivad alkoholi, et julgemalt naistele läheneda, kuid alkohol võib olulisel määral mõjutada sugutungi. «Alkohoolsed joogid vähendavad nii sugutungi kui ka võimet erektsiooni saada ning hoida,» hoiatas dr Hirt.

7. Rasvased toidud. Rasvased toidud muudavad meid loiuks ja vähendavad sugutungi. Tahked rasvad alandavad testosterooni taset.

8. Dieetjoogid. Hea füüsilise vormi ja tervise eest hoolitsemine peaks voodielule hästi mõjuma, kuid kunstlike magusainetega toitude ja jookide tarbimine võib seksiisu vähendada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles