Väikesed jalutuskäigud aitavad vähendada istumise kahjulikkust

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Uurimused on näidanud, et pikka aega istumine – ehk see, mida enamik meist 8-tunnise tööpäeva jooksul teeb – võib lühendada eluiga, sest see suurendab südamehaiguste ja ainevahetuse probleemide riski. Kuid Indiana ülikooli värske uurimus tegi kindlaks, kuidas istumise halba mõju vähendada.

Nimelt tuleks päevas teha vähemalt kolm 5-minutilist jalutuskäiku. Teadlased jälgisid uurimuse tarbeks keskmise kehakaaluga 20-35-aastaseid mehi. Mõõdeti meeste veresoonte tööd siis, kui mehed istusid pikemat aega ilma jalgu liigutamata. Seejärel paluti meestel istuda istuda kolm tundi ja kolmel korral lühikest aega treeningmasinal kõndida. Samal ajal jälgiti meeste näitajaid, vahendab Youbeauty.com.

Uurimuse käigus selgus, et kui mehed tegid vahepeal 5-minutilisi jalutuskäike, töötasid nende veresooned 3-tunnise istumisperioodi vältel normaalselt. Teadlased järeldasid sellest, et ka väga lühikesest jalutuskäigust on kasu istumise kahjulikkuse vähendamiseks.

Uurimuse juht, teadur Saurabh Thosar ütles, et palju tõendeid on selle kohta, et istumine võib suurendada krooniliste haiguste riski, kuid istumisperioodi vahele jalutuskäikude tegemine aitab istumise negatiivset mõju vähendada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles