Kuus moodust, kuidas magamine muudab elu paremaks

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Me üritame pidevalt leida mingit maagilist ravimit, kõige lihtsamat viisi, kuidas olla ilusad ja terved. Loeme pidevalt, et uued dieedid ja regulaarne treening tagavad hea välimuse, tugeva tervise ja pika eluea. Mõnes mõttes vastab see tõele, aga sageli unustatakse mainida kõige olulisemat asja, mis juhib meie meeleolu, emotsioone ja mõjutab välimust ning tervist: magamine.

Õige toitumine ja treening moodustavad vaid 2/3 sellest, mida me hea tervise ning välimuse jaoks vajame. Puuduva osa moodustab magamine. Kui saad piisavalt magada, siis sellest on su välimusele ja tervisele rohkem kasu, kui oskad arvata, kirjutab YouBeauty.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

Siin on kuus moodust, kuidas magamine muudab meie elu paremaks.

1. Tänu magamisele ei langeta me halbu otsuseid

Unepuudus mõjutab seda aju osa, mis vastutab otsuste langetamise eest. Kui oleme saanud vähe magada, teeme toidu osas halbu valikuid ja otsustame treeningu asemel hoopis puhata. Uurimused on näidanud, et unepuudus suurendab täiskasvanute puhul ka näiteks riskantsetesse olukordadesse sattumist, alkoholi ja uimastite kuritarvitamist ning ilma kaitsevahendita vahekorras olemist.

2. Magamine aitab ennetada rämpstoiduga liialdamist ja kaalutõusu

Unepuudus muudab kaalulangetamise ja tervisliku kehakaalu hoidmise raskemaks. Unepuuduse tõttu suureneb ghreliini osakaal organismis (hormoon, mis teavitab meid näljatundest) ja väheneb leptiini osakaal (hormoon, mis annab märku täiskõhutundest). Seega sööme väsinuna rohkem suhkrut, rasva ja süsivesikuid sisaldavaid toite, mis annavad meile kiirelt energiat, kuid energiasööstule järgneb kiire langus. 7-8 tundi ööund aitab seda ennetada.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

3. Magamine muudab välimuse nooruslikumaks

Pole kahtlustki, et magamine muudab välimuse värskemaks. Uurimused on näidanud, et unepuuduses inimestel on rohkem terviseprobleeme, halvem välimus ja nad on üldiselt rohkem väsinud kui need, kes magavad rohkem. Korralik ööuni suurendab inimese kasvuhormooni, mida keha toodab une sügavamate tsüklite ajal. Vähese une ajal ei tooda keha piisavalt kasvuhormooni ja seda seostatakse vähenenud lihasmassi, aeglasema ainevahetuse, suurema kõhurasva ja lotendava naha tekkega.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Foto: SCANPIX

4. Magamine aitab võidelda külmetushaigustega

Kui sa vaevled pikemat aega unepuuduse käes, siis on su organism haiguste suhtes vastuvõtlikum. Külmetushaigusteperioodil tuleks oma käsi hoolikalt pesta, kuid sama oluline on ka magamine, sest just uni on parim viis haigustega võitlemiseks.

5. Magamine aitab keskenduda olulistele asjadele

Magamine on tähelepanu, keskendumise ja koordinatsiooni jaoks väga tähtis. Vähe maganud töötaja töötulemused pole kuigi head ja ka koolis on raskem hakkama saada, kui unetunde on väheks jäänud. Unepuudused täiskasvanutel ja noorukitel on raskusi õppimise ja uue informatsiooni omandamisega. Unepuudus hajutab tähelepanuvõimet, raskendab ülesannete täitmist ja keskendumist. Vähe maganud inimene on ka liikluses ohtlik.

6. Magamine parandab meeleolu

Puhanud inimene ei ärritu niivõrd kergesti ega ole depressiivne või ärevuses. Koos parema unega muutub ka elukvaliteet paremaks. Me tahame tegeleda asjadega, mida me naudime ja me oleme üleüldiselt suutelised asjadest rohkem rõõmu tundma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles