Seitse olulist põhjust, miks ei tohiks vinne pigistada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui märkad oma näos või kehal inetut vistrikku, siis tahaksid seda ilmselt kiiremas korras pigistada, et see ära kaoks. Nahk on keha suurim organ, seega tasuks naha eest hästi hoolt kanda. See tähendab, et ka vinnid tuleks rahule jätta, et need saaksid omasoodu paraneda, vastasel juhul võid nahale tõsiselt liiga teha.

Allwomenstalk toob välja seitse olulist põhjust, miks ei tohiks vinne pigistada.

1. See teeb haiget

Pärast seda, kui vinn on esimest korda lõhkenud, võib seda ümbritsev piirkond veel mõnda aega olla valulik ja punetav. Säästa end valust ja põletikulise vistriku peitmisest ning jäta vinnid rahule.

2. See võib jätta armi

Ka pigistamata punn võib mõneks ajaks nahale märgi jätta, kuid pigistatud punnist võib maha jääda inetu arm. See arm võib püsida veel aastaid pärast vistriku pigistamist. 

3. Naha sisse võivad pääseda bakterid

Suhtu pigistatud vistrikusse kui lahtisesse armi, mille kaudu saavad mustus ja bakterid su naha sisse pugeda. Vistriku pigistamine muudab naha õrnaks ning sul võib tekkida tõsine nahaärritus. Kui sa tõepoolest pead mõnda punni pigistama (ürita kiusatusele vastu panna), siis puhasta seda piirkonda pärast desinfitseeriva vahendiga.

4. Vinne võib juurde tekkida

Ilmselgelt on vistriku sees olevas mädas baktereid. Need bakterid tekitasid selle vinni ja kui nad puutuvad kokku su ülejäänud nahaga, võib vinne veelgi juurde tekkida. 

5. Inetu vinn on kauem nähtav

Ekspertide sõnul püsib inetu vinn nahal kuni nädala enne, kui see ise kaduma hakkab. Kui sa seda pigistad, siis võib see su nahal püsida tunduvalt kauem, sest see piirkond võib muutuda punetavaks ja põletikuliseks. 

6. See muutub inetumaks

Kui ärkad inetu vistrikuga, siis tahaksid ilmselt kohe seda pigistada, et ei peaks päeva jooksul selle pärast muretsema. Aga pea meeles, et pigistamata vistrik ei näe pooltki nii jube välja kui pigistatud vistrik. Pealegi ei pruugi teised seda üldse tähele panna, vaid sina ise tead, et see elutseb kuskil su nahal. 

7. Võib tekkida põletik

Vistrikke pigistades teeme oma nahale liiga, mille tulemusel hakkab keha ise end parandama. See tähendab punetust ja põletikku. Nagu eelnevalt mainitud, muudab vistriku pigistamine asja vaid hullemaks ja koledamaks. Lihtsam on pigistamata vistrikke meigiga peita.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles