Mida tasuks teada raha ja õnne kohta?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tõenäoliselt oled kuulnud, et raha eest ei saa õnne osta, kuid raha aitab kahtlemata elu nautida, kas pole? Jah ja ei, teab British Columbia ülikooli psühholoogiaprofessor Elizabeth Dunn: «Tuleb välja, et see, kuidas sa oma raha kulutad, mõjutab õnne sama palju kui see, kui suur on su palganumber.»

Time.com pani kirja viis asja, mida tasuks raha ja hea elu kohta teada. Need nõuanded kuluvad marjaks ära kõigile, hoolimata sellest, kui palju keegi teenib.

1. Ei tasu unistada kõrge palgaga töökohast

«Sissetulek ja õnnetunne on omavahel kahtlemata seotud,» sõnas Dunn, «kuid raha eest saab vähem õnne osta, kui inimesed arvavad.» Ja mõnel juhul on rahast vaid teatud hetkeni kasu: 2010. aasta Princetoni ülikooli uuring tegi kindlaks, et emotsionaalne heaolu - mida iseloomustavad rõõm, viha, kiindumus ja kurbus -, kasvavad koos palganumbriga, kuid seda ainult kuni 75 000 dollarini. Inimesed, kes teenisid sellest rohkem, ütlesid, et nende elu on rahuldust pakkuv, kuid nad ei kogenud igapäevaselt rohkem õnne.

2. Kuluta kogemustele, mitte asjadele

Materiaalsed asjad võivad kauem vastu pidada, kuid sel aastal San Francisco State'i ülikoolis tehtud uuring tõestas, et kogemused (reisid, uhked õhtusöögid ja spaakülastused) pakuvad pikas perspektiivis rohkem rahuldust. Teadlased intervjueerisid vabatahtlikke enne ja pärast seda, kui nad soetasid materiaalseid asju ja kogemusi pakkuvaid elamusi ning selgus, et enamik inimesi pidas kogemusi paremaks viisiks raha investeerimiseks. Kuid inimesed lisasid, et kogemus peab sobima inimese iseloomuga, et sellest oleks ka mingit kasu.

3. Anneta heategevuseks

Dunn ütles, et inimestele ja organisatsioonidele annetamine on otseselt seotud õnnetundega. Palju oleneb ka sellest, kellele sa otsustad annetada: emotsionaalselt tunned suuremat rahuldust, kui toetad neid inimesi ja ettevõtteid, kellega tunned erilist sidet (kes tegutsevad neis valdkondades, mis on sulle südamelähedased). 

4. Tee läbimõeldud kingitusi

Kui rahaga on kitsas käes, siis võib tunduda mõttetu raisata kingitustele, kuid Dunni uurimustööd on tõestanud, et raha kulutamine teiste peale, eriti lähedaste inimeste, on üks suurimat õnnetunnet pakkuvaid tegevusi, mida sa oma rahaga saad teha. Näiteks ühes uuringus paluti ühel grupil kulutada 5 dollarit mõne teise inimese peale, teisel grupil paluti selle summa eest endale midagi osta. Esimese grupi liikmed olid pärast õnnelikumad kui teise omad. 

5. Kasuta deebetkaarti, mitte krediitkaarti

Võlad ei tee kedagi õnnelikuks ja teadlased on kindlaks teinud, et võlgade tõttu kogevad inimesed sageli depressiooni või näiteks ärevust. Kõiki võlgasid võib olla elus raske vältida, kuid üks moodus oma võlakoorma vähendamiseks on kasutada krediitkaardi asemel deebetkaarti. Teisisõnu: ära kuluta raha, mis pole tegelikult sinu oma. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles