Vanematega ühes voodis magamine halvendab beebide unekvaliteeti

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kes saaks ööpäevas vähem magada kui värske ema? Nutva pisibeebi rahustamine iga 2-3 tunni tagant on tõeliselt väsitav. Selleks, et öö jooksul natukenegi rohkem magada, võtavad paljud värsked vanemad beebid enda voodisse, ent värske uuringu järgi ei tasuks seda teha.

Nimelt tegid teadlased kindlaks, et kui beebi magab vanematega ühes voodis, siis halveneb tema unekvaliteet, vahendab The Stir.

Seega võib öelda, et üks asi, millega emad loodavad parandada enda ja lapse ööund võib tegelikult lapse unele sootuks halvasti mõjuda.

Uuringu käigus ilmnes, et kui lapsed magavad vanemate voodis, siis ärkavad nad öö jooksul tihemini üles ega saa korralikult magada. Teadlased analüüsisid 55 831 ema ütlusi 6-kuuste ja seejärel 18-kuuste laste magamisharjumuste kohta. 29 protsenti uuringus osalenud emadest jagasid oma väikelapsega voodit.

Tuli välja, et 6-kuuste laste seas 69,5 protsenti ärkasid öösiti korduvalt üles, kuid 18-kuuste seas oli see protsent vähenenud 26,6-le. Kuid teadlased avastasid veel ühe seose: kui laps magas 6-kuuselt vanemate voodis, siis kolmekordistus võimalus, et ta ärkas 18-kuuselt pidevalt öösel üles.

Ameerika lastearstide ühendus ei soovita beebisid oma voodisse võtta, sest see suurendab riski, et laps võib öö jooksul kogemata lämbuda. Ja nüüd selgus, et tegelikult pole ka emadel sellest suurt kasu, kui laps magab neile lähemal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles