Kas armusuhe teeb meist paremad või hoopis halvemad inimesed?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pole kahtlustki, et suhted muudavad inimesi. Võib-olla oled koos mehega, kes on väga sportlik ja kelle eeskujul oled hakanud ka ise rohkem treenima. Võib-olla oled suhtes olles märganud, et käid rohkem väljas söömas ja teed vähem trenni, sest su mees on täielik laiskvorst.

Värske uuring keskendus just sellele, et välja selgitada, kuidas suhted inimesi muudavad ja kuidas mõjutab see omakorda suhete kvaliteeti (kas muudab suhte paremaks või halvemaks), kirjutab Glamour.

Teadlased küsisid paarisuhtes olevatelt inimestelt, kuivõrd nad nõustuvad või ei nõustu järgmiste väidetega:

  • ma olen tänu suhtele saanud juurde positiivseid omadusi;
  • mõned mu positiivsetest omadustest on kadunud;
  • ma tunnen suuremat rahulolu ja saan asjadega paremini hakkama;
  • ma tunnen vähem rahulolu ega ole suuteline midagi tegema;
  • mul on tekkinud rohkem halbu harjumusi.

Mitte eriti üllatuslikult olid inimesed suhtega rohkem rahul ja pühendasid rohkem aega armusuhtele juhul, kui nende eneseteadvus oli suhte jooksul paranenud (nad olid juurde saanud positiivseid omadusi või loobunud mõnest halvast harjumusest). Teisisõnu: kui sa oled suhte jooksul paremaks muutunud (toitud tervislikumalt või oled saavutanud tööl partneri julgustusel mõne eesmärgi), siis oled sa oma suhte üle tõenäoliselt õnnelik.

Teadlased uurisid sedagi, kuidas mõjutab inimese mina-pildi muutumine seda, kuivõrd truud on partnerid. Selgus, et need, kes tundsid end suhte tõttu halvemini, tunnistasid ka suuremat seksuaalset ja emotsionaalset truudusetust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles