Raport: iga kümnes tüdruk langeb enne 20ndat eluaastat seksuaalvägivalla ohvriks

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

ÜRO raporti järgi on 120 miljonit (ehk iga kümnendat) tüdrukut kogu maailmas enne 20ndat eluaastat vägistatud või seksuaalselt kuritarvitatud. 

Raport põhineb 190 riigi andmetel ja näitab, et peamiselt on tüdrukutevastase seksuaalse vägivalla toimepanijateks praegused või endised abikaasad, partnerid või poiss-sõbrad, edastab The Independent.

Unicefi andmetel rajanev raport toonitab, et seksuaalvägivalla ohvrite seas on ka poisse, kuid oluliselt vähem kui tüdrukuid. See on siiani üks kõige laiaulatuslikum üleilmne raport lastevastase vägivalla kohta ja näitab, et kuigi sääraste tegude mõju on hakatud üha enam märkama, siis suurem osa kuritegudest jääb raporteerimata ja dokumenteerimata.

Peale seksuaalvägivalla on laialt levinud ka füüsiline vägivald. Unicefi andmete põhjal tapeti ainuüksi 2012. aastal 95 000 last enne 19.eluaastat. See tähendab, et kogu maailmas on iga viies tapetu alla 20-aastane laps.

Lisaks tuli raportist välja, et kuut last kümnest on 2. ja 24. eluaasta vahel füüsiliselt karistatud.

Enamasti toimub lastevastane vägivald just seal, kus lapsed peaks tundma end turvaliselt – kodus, koolis ja kogukondades. Üha rohkem juhtub seda interneti teel ja toimepanijateks on pereliikmed, õpetajad, naabrid, võõrad või teised lapsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles