Purgistamist kurgifännidele

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Jaan Heinmaa / «Suvetoidud»

Kui omamaiseid kurke on juba peenralt või turult võtta, võib värskeid soolakurke purgistada kas või üle päeva. Krõmps kurgisuutäis on mõnus suvine näljapeletaja. 



Kuigi pea igal perel on oma värskete soolakurkide tegemise õpetus kodust võtta, võib proovida ka üht klassikalisemat retsepti, mille varal suvine suupiste või praekõrvane kiirelt purgistada – see pärineb Lia Virkuse ja Pille Endeni kokaraamatust «Suvetoidud».

Värsked soolakurgid

2 l

•    1 kg väikseid kurke
•    1 mädarõikaleht
•    2 peotäit mustasõstralehti
•    3–4 küüslauguküünt
•    3–4 õitega tillioksa
•    0,75 l vett
•    1,5–2 sl jämedat soola

Hoia kurke 3–4 tundi jääkülmas vees. Rebi mädarõikaleht ribadeks. Koori ja viiluta küüslauk. Kuumuta vesi keemiseni, lisa sool ja sega selle lahustumiseni. Lase soolveel pisut jahtuda.

Pane kaheliitrise purgi või kausi põhja mustasõstra- ja mädarõikalehti, küüslauku ja tilli ning lao neile kiht kurki. Jätka samamoodi kihtidega, kuni aineid jätkub. Pealmiseks kihiks jäägu lehed. Vala soolvesi kurkidele, aseta peale raskus ja lase üle öö seista.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles