Üheksa asja, mida ei tohiks kunagi öelda depressioonis sõbrale

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sa võid küll mõelda head, aga mõnede lausetega võid oma depressioonis sõbra olemist veelgi halvemaks muuta.

Kõikidel on halbu päevi, kuid depressioonis inimesed tunnevad end pidevalt lootusetult ja õnnetuna, kirjutab Good Housekeeping. Kui ka  keegi sinu lähedastest kannatab selle probleemi all, siis tuleb osata talle õigesti läheneda ja aidata. Näiteks tuleb kindlasti vältida järgnevate lausete ütlemist:

1) «Ma tean, mida sa tunned»

Kui sa ise depressiooni all pole kunagi kannatanud, siis tegelikkuses sa ei tea, mida see endast kujutab. Pigem tasub öelda: «Ma küll ei tea, mida sa tunned, aga olen sulle alati toeks.» See näitab, et oled valmis teda aitama ning mõistad asja tõsisust.

2) «Kõikidel on halbu päevi»

Depressioon ei tähenda, et inimesel on vahel halvad päevad. See tähendab, et halbu päevi on rohkem kui häid ja see kestab nädalate kaupa. Pigem palu, et ta räägiks sulle lähemalt oma tunnetest ja mõtetest. Kuula sõpra ilma vahelesegamata ja ürita teda võimalikult palju mõista.

3) «Sul ei ole ju millegi üle kurb olla!»

Kui sa tood välja, et ta peaks olema oma elu üle tänulik ja tal ei ole mingit põhjust õnnetu olemiseks, siis võid sa teha sellega hoopis karuteene. Depressioon on siiski haigus, millest ei pruugi nii kergelt lahti saada. Sõber võib lisaks halbadele mõtetele hakata tundma ka süümepiinu, sest ta ei suuda häid asju oma elus hinnata.

4) «Teistel inimestel on raskem kui sinul»

Sinu sõber võib juba ise arvata, et tal ei ole tegelikult mingit põhjust kurb olemiseks, aga ta ei saa sinna midagi parata. Sellised kommentaarid tekitavad tunde, et sõber oleks ise oma tunnetes süüdi. Parem on suhtuda sellesse olukorda tõsiselt ja küsida sõbralt, kuidas sa saaksid aidata ja tunda huvi tema mõtete vastu.

5) «Miks sa ei leia omale hobi/mediteeri/tegele oma probleemiga?»

Depressioonis inimesed tahavad pigem sissepoole tõmbuda kui väljapoole elada. Kui sa annad talle kergemeelselt selliseid soovitusi, siis ei pruugi tal iseseisvalt piisavalt jõudu ja motivatsiooni olla, et neid järgida. Pigem tasub kutsuda teda koos endaga midagi toredat tegema, mis leevendaks depressiooni. Niimoodi näitad sa talle, et ta pole sulle koormaks ja veedad hea meelega temaga aega.

6) «See kõik on sinu peas kinni»

See väljend võib kõlada õelalt, kuigi sa ei pruugi sellega halba mõelda. Depressiooni kohta tasub rohkem lugeda ja mõista, et see on tõsine vaimne haigus. See oleks sama, kui öelda vähihaigele, et haigus on vaid tema peas kinni. Kui sõber sulle kurdab, siis võta kõiki tema tundeid ja mõtteid tõsiselt ning ole talle võimalikult palju toeks.

7) «Miks sa sellest lihtsalt välja ei tule?»

Sulle võib tunduda, et sõber ei tee mitte midagi, et sellest haigusest lahti saada. Kuid mitte keegi ei ole meelega depressioonis. See haigus lihtsalt tekitab inimeses lootusetuse tunde ning raske on iseseisvalt leida abi.

8) «Miks sa lihtsalt antidepressante ei hakka võtma?»

Depressiooniravi on alati väga individuaalne ja ravimid ei pruugi olla lahendus. Pigem tasub sõbralt küsida, mida ta on seni oma olukorra parandamiseks teinud ja kas ta on mõelnud antidepressantide võtmise või psühholoogi juurde minemise peale. Anna sõbrale teada, et muretsed tema seisukorra pärast ja tahad teda igal võimalusel aidata.

9) «Palun ära tee endale liiga»

Pigem tasub küsida: «Kas sa oled mõelnud endale viga tegemise peale?» Kui vastus on jaatav, siis tuleb kiiresti ohjad enda kätte võtta. Veendu, et su sõber läheks arsti juurde  ja ole talle raviperioodil võimalikult palju toeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles