Viis asja, mida külla minnes ei tohiks kunagi öelda

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ka kõige viisakamad külalised võivad tabada end ütlemas võõrustajale midagi kohatut, nii et kõigil on ebamugav ja tekib piinlik vaikus. Good Housekeeping soovitab hoiduda alljärgnevatest taktitundetutest väljaütlemistest, et keegi ei tunneks end solvatuna.

  1. «See oli küll hirmkallis!»

Võib-olla oligi. Aga sellise kommentaari peale tunnevad perenaine ja peremees end ebamugavalt. Kui tahad, kiida asjade ilu ja pererahva nutikaid valikuid, aga nende hind jäta märkimata.

  1. «Las ma aitan sul koristada enne kui teised külalised kohale jõuavad.»

Suurepärane soov, väga vale sõnastus. Ole ettevaatlik, et sa ei vihjaks, nagu vajaks sõbra elamine põhjalikumat koristamist, sest seeläbi annad ka mõista, et ta ei oska oma majapidamise eest hoolt kanda. Parim sõber annab selle ehk andeks, aga teised võivad solvuda. Kui tahad päriselt aidata, küsi ümber nurga: «Kas ma saaksid kuidagi abiks olla?»

  1. «Eelmise korraga võrreldes on siin ikka palju parem juba.»

Nii võib öelda vast ainult siis, kui möödunud kord külas käies oli nende kodu alles ehitusjärgus. Vastasel juhul tasub võrdlusi vältida ja kiita vaid seda, kuidas kodu praegu välja näeb.

  1. «Su kodu on nii hubane!»

Jah, see võib olla ka kompliment. Kuid ilma kontekstita võib ebakindlam võõrustaja tunda, et see on vihje vähese ruumi kohta. Kui tahad hubasust kiita, ütle lisaks, et see tuleb tema kodu soojusest ja mugavusest.

  1. «Kas see on ise tehtud?»

Kui kiidad mõnd sisustuselementi, mille koduomanik on tegelikult poest ostnud, võib ta tunda muret, et ese ei näe hea välja. Ja kui see ka on ise tehtud, on see vihje, et ta kätetöö pole eriti viimistletud. Kui sulle miski meeldib, siis kiidagi, et see on lahe. Kui see on ise tehtud, ütleb ta seda nagunii.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles