Neli tutvumisnippi erakordselt häbelikule inimesele

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Häbelikel meestel ja naistel on kohtingule minnes kõige tähtsam saada oma mõtetest välja, et saaks keskenduda võimalikult palju käesolevale hetkele.

Kui sa seda loed, oled tõenäoliselt isegi äärmiselt häbelik inimene ja tead, mis juhtub sinuga pingelises suhtlussituatsioonis. Kui sa oled äkitselt sunnitud suhtlema, kipud palju üle mõtlema. Tagasihoidlikud inimesed on tegelikult just väga huvitavad ja mitmekülgsed inimesed, sest enamasti on neil võrreldes teistega sisekaemuslikum iseloom. Kohtingul uue inimesega tutvumine on aga selle iseloomuomaduse tõttu märksa raskem. Fox Newsi ajakiri pakub välja võtteid, kuidas oma mõtetest välja saada, et rahuneda ja kohtingut nautida.

Esiteks kanna tähelepanu kõrvale juhtivat riietust või ehet. Häbelikule inimesele on esimene kohting kõige raskem. Olgem ausad, see on kõigile raske! Esimesel kohtingul kanna midagi huvitavat, mille abil saate omavahel jutule. Nii ei pea sa keskenduma oma mõtetele või sellele, millest kaaslane parasjagu mõtleb – kanna mõnd huvitavat rõivast või põnevat ehet, mida kohtingukaaslane saaks kommenteerida. See maandab pinget ja paneb teid rääkima. Näiteks võid kanda mingi kirjaga särki või mütsi, eklektilist käekotti, huvitavat kella või käevõru vms. Eduka kohtingu nimel on lõpeks kõige olulisem see, et sa ei jääks oma mõtetesse kinni ja suudaksid sealt välja tulla.

Keskendu sellele, mis sulle meeldib. Tagasihoidlik inimene on küll väga rikka sisemaailmaga, aga ta ei julge näidata seda inimestele, keda ta veel ei tunne. Ettevaatlikkus võõraste suhtes on mitmel moel väga kasulik omadus, kuid kellegagi kohtudes ei tohiks liiga pikalt suletuks jääda. Mõtle nii: kui sa ei tunnegi teda, siis miks peaksid sellest üldse hoolima? Mõtle hoopis oma huvidele ja räägi talle, mis sind paelub. Suuna vestlust nii, et saaksid rääkida oma lemmikpuhkusest, põnevatest telesaadetest, lemmikraamatutest. Kui oled vähegi jutuotsa lahti saanud ja räägid asjadest, mis sind päriselt huvitavad, tunned ruttu kergendust ja muutud avatumaks.

Esimene kohting tundub hirmutav väga paljudele häbelikele meestele ja naistele. Et sellest hirmust üle saada, ei piisa alati vaid trikkidest, kuidas vestlust alustada. Oluline on ka osata samal ajal ärevusest üle saada. Selleks võib abi olla järgnevast paarist tehnikast, et saaksid hiljem rahulikult oma kohtingut nautida.

Tee endast video. Enda filmimine aitab häbelikku inimest ka töö puhul, kus tuleb avalikult esineda. Enda vaatamine aitab kõige paremini selgeks teha, mismoodi võivad teised sind vaadata. Kui valmistud kohtinguks, siis filmi seda, kuidas sa end tutvustad ja küsi «kaaslaselt» mõned küsimused. Tee neid videoid kohe mitu, et saaksid harjutada tühjast-tähjast lobisemist loomulikul ja lõõgastunud moel. Mida paremini sa seda tehes end kodus tunned, seda avatum tundud ka kohtingul.

Kui oled närviline, siis hoia oma käed tegevuses. Kui tunned end kohtingu ajal väga närviliselt, siis võib abi olla sellest, kui saad laua all oma näppudele tegevust anda. Näiteks võid pingelisel hetkel nimetissõrme ja pöidla mõõduka survega kokku suruda. Tee seda minut aega või kas või tund aega, kui vaja. Näppude survele keskendumine aitab ärevust maandada ja viib mõtted mujale, kui pelgad, et kaaslane su närvilisust märkab. Kui näppude kokkusurumine sinu puhul ei aita, siis proovi mõnd muud käelist tegevust – näiteks silita oma sõrmi või hõõru aeglaselt käsi kokku. Kui hoiad käsi taskus või laua all, siis ei pruugi kohtingukaaslane üldse märgata, kui närvis sa tegelikult oled.

Häbelikkusest üle saamine läheb vanemaks saades ja harjutades üha kergemaks. Eelnevalt kirjeldatud soovitused aitavad sul oma mõtteid koondada, et saaksid kohtingut ka päriselt nautida, mitte seda lihtsalt üle elada. Miski ei aita paremini jääd murda kui aus ülestunnistus, et oled alati häbelik olnud. See pole asi, mida häbeneda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles