Linnalastel esineb toiduallergiaid sagedamini

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Linnalastel esineb sagedamini toiduallergiaid.
Linnalastel esineb sagedamini toiduallergiaid. Foto: Panther Media / Scanpix

Hiljuti USA John Hopkinsi lastehaigla teadlaste läbiviidud uuringust selgub, et linnas elavatel lastel on ka ebaproportsionaalselt suurem risk toiduallergiate tekkeks.

Teadustöös leiti, et neljas USA suurlinnas esineb vähemalt ühel lapsel kümnest toiduallergia, vahendab Med24. Tegelikult võib see arv uurijate sõnul olla veelgi suurem, sest uuringus olid väga ranged kriteeriumid ja neis loendati vaid kolme enamesinevat toiduallergiat.

Lastehaigla uuringus jälgiti 516 Baltimore´i, Bostoni, New Yorgi ja St. Louis´is elavat kesklinna last sünnist kuni 5. eluaastani. Kord aastas mõõdeti laste kokkupuudet kodus esinevate allergeenidega, viidi läbi arstlik läbivaatus, vaadati laste toitumist ja tehti ülevaade nende terviselugudest. 1., 2., 3. ja 5. eluaastal võeti vereanalüüs piima, munade ja maapähklite antikehade määramiseks.

«Meie leitud tulemused on äratuseks kõigile, näidates vajadust leida niigi haavataval patsiendirühmal, kellel on teada suurem astma ja keskkonnatekkeliste allergiate tekkerisk, toiduallergiate kõrge esinemissageduse põhjused, soodustavad faktorid ja mehhanismid,» ütles vanemuurija ja laste allergia ning immunoloogia osakonna direktor Robert Wood.

Viimaste uuringute järgi esineb 3 protsendil täiskasvanutel ja 6 protsendil lastest USAs üks või mitu toiduallergiat. Lisaks rõhutab Woods, et laste toiduallergiate esinemine on viimase 20 aasta jooksul tõusva tendentsiga ja eksperdid on pikka aega kahtlustanud, et kesklinna piirkonnas elavad lapsed ei ole erandiks.

Uus uuring kinnitab seda trendi ning näitab ka ära need rühmad, kellel on keskmiselt suurem allergia tekkerisk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles