Miks osal inimestel tekivad sinikad väga kergesti?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tavaliselt tekivad sinikad siis, kui lööd ennast tugevasti millegi vastu ära. Kuid kui need tekivad ka iga õrnema löögi peale ja täiesti ootamatult, siis võib olla sellel kindel põhjus.

Women's Health Magazine toob välja põhjused, miks sinikad tekivad osal inimestel väga kergelt:

Õhuke nahk

Sinikad tekivad, kui veresooned naha all lähevad katki. Kui nahal on vananemise pärast vähem kollageeni, siis on see vastuvõtlikum vigastustele.

Päikesekahjustus

Nahk, mis on kahjustatud UV-kiirtega, kaotab oma vastupidavuse, mis võib kaasa tuua rohkem silmapaistvamaid sinikaid.

Teatud ravimid

Aspiriin, steroidid ja verevedeldajad võivad takistada vere hüübimist. Seega, kui lööd oma põlve vastu voodijalga, siis veritsed naha all pikemalt kui tavaliselt.

Raskuste tõstmine

Isegi kui sa ei tõsta palju raskusi, siis selline jõutrenn võib tekitada lihaskudedes mikroskoopilisi rebendeid, mis tunduvad kui sinikad.

Geneetika

See on oluline määraja – kui ühel sinu vanematest tekivad sinikad kergelt, siis võib sul olla samamoodi.

Kahvatu nahk

Kui sul on väga hele nahk, siis see ei tähenda, et sinikad tekivad kergemini, vaid neid on lihtsalt rohkem näha kui tumedama nahaga inimestel.

Haigus

Väga harvadel juhtudel võib sinikate kerge tekkimine olla märk vere hüübimise häiretest või leukeemiast. Kuid siis peavad olema ka teised veidrad sümptomid. Kui sinikad hakkavad tekkima väga müstiliselt ja eelnevad põhjused ei ole selles süüdi, siis tasub konsulteerida arstiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles