Kuidas muuta esimene koolipäev lapse jaoks võimalikult pingevabaks?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Esimest korda või uuesti kooli minek võib igas vanuses lastele ärevust tekitada. Väikesed lapsed tegelevad oma hirmudega mitmel erineval viisil, enamasti seetõttu, et kool on nende jaoks veel täiesti tundmatu koht.

Täiskasvanud kujutavad ette, milliseks kujuneb lapse esimene koolipäev: lapsed tutvuvad õpetajaga, teiste õpilastega ja klassiruumiga. Kuid lapsed ise ei oska ettegi kujutada, mis neid ees ootab, kirjutab Babble.com.

Mida saavad vanemad omalt poolt teha, et lapse esimene koolipäev oleks võimalikult rahulik ega tekitaks lapsele palju stressi?

  • Vaadake koos lapsega klassis ringi

Kui laps näeb, kus ta oma järgnevaid kuid hakkab veetma, siis on tal lihtsam harjuda mõttega, et temast saab nüüd õpilane. Paljud lapsed eelistavad asju ja kohti, mis on nende jaoks juba tuttavad, seega tasuks klassiruumis veidike ringi vaadata, et lapsel oleks pärast 1. septembrit lihtsam kooli minna. Kuigi sinu jaoks võib kooli algus tunduda lõbusa ajana, ei pruugi laps sellesse samamoodi suhtuda.

  • Loe lapsele raamatuid, mis teda kooliks ette valmistaks

Otsi raamatukogust või -poest teoseid, mis jutustaks kooli algusest ja koolis käimisest. Loe seda raamatut koos lapsega või jutusta talle, milline oli sinu 1. september. See aitab lapsel luua mingisuguse ettekujutuse sellest, mis võib teda ees oodata.

  • Mängige kodus kooli

Muutke näiteks üks tuba oma kodus klassiruumiks ja mängige lapsega kooli. Ärata laps hommikul üles ja lase tal riidesse panna, täpselt nii, nagu ta teeks tavalisel koolipäeva hommikul. Mängige mõned tunnid läbi ja paku lapsele lõunasööki. Sel viisil on sul kergem näha, millega laps veel abi vajaks ja laps mõistab, milline on kool.

  • Räägi õpetajale, mis sulle muret valmistab

Tänapäeval on kõigil õpetajatel olemas e-maili aadressid, seega ära karda õpetajale kirjutada. Anna õpetajale teada, millised asjad võivad su lapsele probleeme valmistada või milliste tegevuste puhul vajab laps veidike julgustust. Ürita olla võimalikult täpne ja ära kirjuta liiga pikka kirja, pea meeles, et klassis on kokku umbes 30 õpilast ja võib-olla kirjutavad veel teistegi vanemad õpetajale. 

  • Ole rahulik

Lapse jaoks on kooli algus niigi uus ja võib-olla raske kogemus, seega ürita ise võimalikult rahulikuks jääda (ilmselt oled ka ise närvis, aga ära näita seda välja). Tee lapsest esimesel koolipäeval mõned pildid, kinnita talle, et tal läheb koolis hästi ja lase tal ümbruskonnaga harjuda. Kui tarvis, räägi teiste vanematega ja vaheta nendega oma kogemusi, ilmselt tunnevad nemad sama, mis sina.

  • Nõuanne neile, kelle laps läheb alles lasteaeda

Esimene lasteaiapäev võib olla nii vanema kui lapse jaoks äärmiselt stressirohke. Lasteaia õpetajad võivad rääkida mitmeid lugusid sellest, kuidas lapsed on esimesel päeval nuttes lasteaeda jäänud või on juhtunud, et vanemal pole südant last maha jätta ja ta viib nutva lapse tagasi koju. Esimesel lasteaiapäeval ole kõigeks valmis. Kui laps ikka hüsteeriliselt nutma hakkab, siis tasuks ta ehk koju tagasi viia ja veidike harjutada teda mõttega, et edaspidi peab ta jääma teiste lastega mängima. Iga vanem teab ise, kust läheb asi lapse jaoks juba üle piiri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles