Kuus huvitavat fakti kulmude kohta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Järgmine kord, kui hakkad omale meiki tegema, pööra tähelepanu oma kulmudele. Nendes pisikestes karvaribades peituvad nii mõnedki saladused. 

Allwomenstalk pani kirja kuus põnevat fakti kulmude kohta.

  • Milleks on meil kulmud?

Võib-olla oled üks neist naistest, kes investeerib suuri summasid ilutoodetesse, mis muudavad su kulmud kauniks ja glamuurseks. Aga kas oled kunagi mõelnud, miks sul on üldse kulmud? Üks huvitav fakt on näiteks see, et kulmud aitavad hoida vedelikke silmadest eemal (näiteks higistamise või vihmasaju ajal). Kulmud on kaarekujulised, sest sel viisil saab vesi liikuda näo külgedele ja silmad jäävad kuivaks.

  • Mitu karvakest?

Kas oskad pakkuda, mitu karva võib olla ühes kulmus? Mõned uuringud on näidanud, et keskmisel inimesel on enam kui 250 karvakest ühes kulmus, kuid see arv võib tõusta 1100 karvani juhul, kui inimene pole iialgi kulmi kitkunud.

  • Kulmudel on eluiga

Inimesed proovivad erinevaid viise, kuidas oma kulmusid kaunimaks muuta alates kitkumisest ja vahatamisest kuni värvimiseni. Paljud aga ei tea, et kulmudel on oma eluiga. Paljud eksperdid arvavad, et ühe kulmu keskmine eluiga võib olla umbes neli kuud, sest nii palju aega kulub selleks, et iga karvake saaks välja langeda ja uued asemele kasvada.

  • Kulmud aitavad inimest identifitseerida

Teadlased on kindlaks teinud, et inimestel on raske oma tuttavaid ära tunda, kui neile näidata fotosid, kus näost on eemaldatud kulmud.

  • Kulmude eest on alati hoolitsetud

See ei tohiks eriti üllatav olla, sest kulmud kujundavad ka sinu üldist välimust. Naised on kulmi kitkunud ja neid erineval viisil hooldanud alates ajast, mil hakati oma välimusele rohkem tähelepanu pöörama. Näo ja näokarvade eest hoolitsemine oli erinevates kultuurides isemoodi. Näiteks Firenzes raseeriti renessansi ajal kulmud täielikult ära, kuid Vanas-Egiptuses armastati pakse ja tumedaid kulmi. 

  • Hääl kontrollib kulme

Kulmud aitavad emotsioone edasi anda ja huvitaval kombel on kulmud alati justkui autopiloodil. Tõsta oma häält ja tõusevad ka kulmud, sa ise ei pane seda tõenäoliselt tähelegi. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles