13 nippi edukaks avalikuks esinemiseks

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Publiku ees kõnelemine ei pea olema õudne. Ometi olevat mõnel hirm esinemise ees suuremgi kui surmahirm. 

Psychology Today pakub välja 13 nõuannet neile, kes peavad teiste ees esinema. Nii võib juhtuda, et publikule kõnelemine hakkab vaat et meeldimagi.

  1. Ära võta iseennast liiga tõsiselt. Selleks, et sisukalt kõneleda, ei pea olema surmtõsine.
  2. Jää iseendaks. Sa oled kõigest inimene. Kui mõnikord jäävadki sõnad kurku kinni või ütled midagi valesti, ei pane keegi teine peale sinu seda tõenäoliselt tähelegi.
  3. Kasuta Powerpointi targasti. Pane ühele slaidile võimalikult vähe punkte, mida laiendad oma kõnega, mitte slaidilt maha lugedes.
  4. Enne kõnelemist käi kohas, kus esined. Soovitavalt tee seda esinemise eelõhtul. Testi projektorit ja oma sülearvutit või muud seadet, mille sellega ühendad.
  5. Võta kaasa tagavarajuhtmed ja teised seadmed, mida võib vaja minna. Ole alati valmis selleks, et midagi võib katki minna. Kui esined konverentsisaalis või hotellis, võivad seal vajalikud asjad olemas olla, kuid selles pead veenduma juba enne esinema minekut. Arvesta, et see võib tekitada lisakulusid.
  6. Mine esinemisele eelneval õhtul õigel ajal magama. Enne uinumist tee midagi lõõgastavat. Vähemalt tund aega enne magamaminekut ära uuenda enam slaide või teisi esinemiseks vajalikke materjale, et aju saaks puhata. Ära joo alkoholi, sest see võib rikkuda unekvaliteeti. Pane kogu riietus valmis.
  7. Ole enesekindel ja usu, et sa tead, mida teed. Selleks on kindlasti oma põhjus, miks just sina selle ettekande teed – sa oskad küll. Ja teised on seda märganud.
  8. Uuri aegsasti publiku tausta. Kust nad pärit on? Milline on nende taust? Millised teemad on neile kõige olulisemad? Küsi oma kõne alguses, mille kohta nad enim kuulda tahaksid.
  9. Varu oma kõnepulti klaas vett ja kurgupastille juhuks, kui suu peaks kuivama hakkama.
  10. Arvesta, et umbes nädala pärast ei mäleta kuulajad enam nii hästi sind kui seda infot, mis nad sinult said.
  11. Kui avalikud esinemised põhjustavad sinust nii suurt hirmu ja ärevust, et see mõjutab elukvaliteeti, pöördu arsti poole.
  12. Enne alustamist hinga sügavalt sisse-välja. Vaata hingamisharjutusi artikli all olevast videost!
  13. Ära unusta, miks sa esined. Kas su eesmärgiks on kuulajaid mingil moel aidata? Kas sa suunad neid teisi aitama? Keskendu sellele, miks sa publiku ees seisad ja kõik läheb hästi.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles