Lihtne, aga ohtlik viga, mida palju vanemad lastele rohtu andes teevad

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsele ravimi andmiseks kasuta vastavat mõõtelusikat.
Lapsele ravimi andmiseks kasuta vastavat mõõtelusikat. Foto: SCANPIX

Paljud lapsevanemad annavad oma lastele ravimsiirupeid valesti, selgub ajakirjas Pediatrics avaldatud uuringust. Teadlaste sõnul tekitavad peamiselt segadust ravimikoguste mõõtmismeetodid.

Uuringu järgi annavad koguni 40 protsenti lapsevanematest oma põduratele lastele vale koguse ravimit, kusjuures kaks korda suurema tõenäosusega eksivad need, kes on harjunud lapsele siirupit andma lusikaga kui need, kes arvutavad koguseid milliliitrites, vahendab Fit Pregnancy.

«Sellised mõisted nagu «teelusikatäis» ja «supilusikatäis» soosivad tahtmatult köögilusikate kasutamist, kuid need on väga erineva suurusega ja vanematel on raske lapsele õiget ravimikogust välja mõõta,» selgitas probleemi tagamaid uuringu juht doktor H. Shonna Yin, kes on New Yorgi meditsiiniülikooli pediaatria ja rahvatervise dotsent.

Osaliselt võib segaduse põhjustajaks olla lastearst või apteeker, kes vanemale nõu annab. «Mõnikord räägitakse doseerimisjuhiseid andes läbisegi erinevatest mõõtühikustest nagu milliliitrist, teelusikatäiest, dessertlusikatäiest,» lisas doktor Yin. «Aga need on kõik väga erinevad kogused.

Vale ravimikoguse andmisel võivad olla tõsised tagajärjed. Kui supilusikas teelusikaga segi ajada, võib juhtuda, et lapsele antakse lubatust kolm korda rohkem rohtu. Ravimi üledoos on väga ohtlik, põhjustades kõhulahtisust, oksendamist, krampe, hingamisraskusi, sisemist verejooksu ja muudki.

Ameerika Ühendriikides on võetud eesmärgiks edaspidi märkida kõikidele ravimitele koguste mõõtmise ühikuks vaid milliliitrid, et vältida vedelate ravimitega seotud segadusi.

Kuidas teha kindlaks, et annad lapsele täpse koguse rohtu?

  • Küsi arstilt või apteekrilt, milline on sinu lapse jaoks täpne ravimikogus milliliitrites.
  • Ära kasuta kunagi lapsele siirupi andmiseks köögilusikat.
  • Kui ravimiga pole seda kaasas, küsi arstilt või apteekrilt normile vastavat doseerimisvahendit. Kõige täpsemaks peetakse nõelata süstalt.
  • Enne ravimi manustamist kontrolli ka teist korda, et kogus vastaks kasutusjuhendis märgitule.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles