Levinud müüdid SOS-pillide kohta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui kätte on jõudnud hädaolukord ja pead võtma SOS-pilli, siis on oluline teadvustada endale sellega seotud eksiarvamusi.

Women's Health Magazine toob välja kaheksa kõige levinumat müüti SOS-pillide kohta:

1) Seda on raske osta

SOS-pilli ostmiseks ei lähe vaja retsepti ja see on kättesaadav kõikidele. Seega ei valmista selle ostmine probleeme mitte kellelegi – need pillid on müügil igas apteegis käsimüügiravimina.

2) Sa tunned end peale selle võtmist väga halvasti

Paljud inimesed kardavad SOS-pillide kõrvalnähtusi. Ekspertide sõnul on nende esinemine mitte sagedane ja tavaliselt on need leebed. Vanasti sisaldasid SOS-pillid palju östrogeeni, mille tagajärjel naine muutus rahutuks ja rinnad muutusid valulikuks. Kuid nüüd sisaldavad need peamiselt ainult progestiini. Peale SOS-pilli võtmist võid tunda kerget uimasust või peavalusid, aga need on kiiresti mööduvad nähtused. Kõige levinum kõrvaltoime on menstruaaltsükli häired sellel kuul -  menstruatsioon võib saabuda oodatust varem või hiljem, menstruaalvere hulk võib olla tavalisest suurem.

3) See peatab raseduse kui see juba alanud on

Üks levinud eksiarvamusi on selle kohta, kas SOS-pill peatab ka juba alanud raseduse. Pilli funktsioon seisneb selles, et see pidurdab või lükkab edasi ovulatsioon. Kui munarakk on juba vabastatud, viljastatud ja pesastunud, siis SOS-pill ei saa  enam midagi muuta.

4) See on efektiivne ainult kohe peale vahekorda võtmist

Kuigi on tõsi, et SOS-pilli peaks võtma peale kaitsmata vahekorda võimalikult kiiresti, sest siis on selle tõhusus kõige suurem. Uuringud on aga näidanud, et pill võib olla efektiivne kuni neli päeva peale vahekorda, kuigi maksimaalne efektiivsus on 72 tunni jooksul peale vahekorda.

5) See on ainult inimestele, kes olid kaitsmata vahekorras

Mõnikord võib kondoom katki minna või naised unustavad rasedusvastaseid pille õigel ajal võtta. Need on samuti head põhjused, miks kasutada SOS-pilli. SOS-pilli võib võtta näiteks siis, kui oled unustanud võtta rohkem kui kaks beebipilli järjest.

6) See ei ole suurema kaaluga naistel nii efektiivne

Levinud on müüt, et SOS-pilli toimimine oleneb naise kehakaalust: mida suurema kaaluga naine, seda väiksem on pilli tõhusus. Kuid Euroopa meditsiiniagentuur (EMA)on välja selgitanud, et SOS-pilli võivad kasutada kõik naised, hoolimata sellest, kui palju nad kaaluvad.

7) Sellel võivad olla pikaajalised kõrvalmõjud

SOS-pillidel ei ole pikaajalisi kõrvaltoimeid.

8) See on usaldusväärne rasedusvastane meetod

 SOS-pillid ei ole siiski niivõrd tõhusad pikaajalise rasedusvastase meetodina. Need on mõeldud rasedusest hoidumiseks vaid hädaolukordades ja rasedusest aitab tõhusamalt hoiduda püsiv rasestumisvastane meetod.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles