Lugeja küsib: kas mu laps areneb liiga kiiresti?

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Mul on varajase arengu kohta üks küsimus. Mu poeg hakkas keerama 2-kuuselt, roomama 4-kuuselt, käputama 5-kuuselt ja 6-kuuselt tõusis püsti. Kaks nädalat pärast seda üritas ta juba kõndida. Umbes 7-kuuselt ta seda tegigi, aga toe najal. 9-kuuselt juba iseseisvalt ja 10-kuuselt jalutas igal pool. Kui tal vaja oli kiire tempoga kusagile jõuda, eelistas ta siiski roomamist. Meie arst ütles, et see on halb, aga ta ei seletanud, miks. Ma sooviks teada - miks osad lapsed varem arenevad ja kuidas see nende keha mõjutab? Millele ma peaksin tähelepanu pöörama? Kas see on siis halb?» soovib murelik ema teada Emmede Klubis.

Vastab füsioterapeut Vita Lakša.

Sinu kirjeldatud olukord näitab, et lapsel võis olla suurenenud lihastoonus. Võib-olla on parem see üle kontrollida. Lihastoonust aitavad vähendada füioterapeudid, kes soovitavad teile selle jaoks erinevaid harjutusi ja tegevusi. Kui laps juba kõnnib, võiks vanemad ta viia ujuma või massaaži - sel juhul võiks lihastoonus taanduda.

Sellise kiire arengu tagajärjel võib juhtuda, et lapse vaimne areng ei jõua sellele järgi - tal võib olla probleeme keelelise arenguga või on tal raske tähti õppida. Mina soovitan kindlasti lapsega spetsialisti juurest läbi käia. Õpetage laps mängima - siiani on ta põhitähelepanu pööranud arengule ja mänguks on ilmselt selle võrra vähem aega jäänud. On loomulik, et laps tahab praegu maailma avastada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles