Test: õlu muutub kuumaga joomiskõlbmatuks 26 minutiga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õlu.
Õlu. Foto: SCANPIX

Kui kaua säilib kaheksakraadine õlu päikesepaistel jahedana? Iltalehti test näitas, et 26 minutit pärast tellimist oli baariterrassi laual oleva õlle temperatuur tõusnud 20 kraadini ja maitse lahtunud sel määral, et testi läbiviijad ei suutnud seda juua.

Test algas päikeselisel õhtupoolikul kell 17.14, kui välisõhu temperatuur oli 30 kraadi. Ühe Helsinki õllebaari terrassi lauda telliti kaks 0,4 l mahutavat klaasi vaadiõlut. Üks asetati varjulisele kohale, teine lauale, kuhu päike otse peale paistis. Kraadiklaasiga mõõtes oli mõlema õlle temperatuur kohe lauda toomise järel kaheksa kraadi.

Kell 17.21 olid mõlema õlleklaasi õlleklaasi alla tekkinud suured märjad laigud. Kell 17.29 oli varjulises paigas seisva õlle temperatuur tõusnud kuue kraadi võrra ja päikese käes seisnud õlle oma kaheksa kraadi võrra ehk 16 kraadini. Mõlema õlle maitse oli tuntavalt lahtunud.

Kell 17.40 oli varjulises paigas seisnud õlle temperatuur tõusnud 18,5 kraadini ja päikese käes laual seisva õlle oma 20 kraadini. Test otsustati lõpetada, sest 26 minutit laual seisnud õlle maitse oli lahtunud sellisel määral, et seda polnud enam võimalik juua.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles