Maitseelamus paksude müüride vahel

Tiina Kolk
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Toomas Tuul

Põhjarannikul asuvasse Purtse kindlusesse tasub lisaks ajaloohuvilistele sisse astuda ka hea toidu austajatel – kolmekorruselise hoone keldris avati südasuvel à la carte kohvik.

Paksude müüride vahele seatud laudadel põlevad küünlad muudavad olemise õdusaks ja silme ette kerkivad kaadrid filmist «Viimne reliikvia». Kuna meie seltskonnal pole seekord soovi lõunasööki ette võtta, tellime koogi ja laseme selle küpsemise ajal järgmiste külastuskordade peale mõeldes kohviku perenaisel Sigrid Välbel menüüd tutvustada.

«Purtse kindlus on Eestis ainulaadne ehitis ja meie arvates sobib siia ennekõike eesti toit,» räägib Välbe. «Päris keskaega tagasi minna ei tahtnud, kuid pearoogadena pakutavat ulukiliha söödi siin muidugi ka sajandeid tagasi. Lisaks on menüüs Purtse kalurite püütud siig ja ahven, kohalike talunike kasvatatud köögiviljad, ümbruskonna metsadest korjatud seened-marjad. Küpsetame ise leiba, valmistame maitsevõid, kama- ja vaniljejäätist.»

Kohviku üks tõmbenumber olevat viis eurot maksev kartuli-pirni kreemsupp mungaoaidude ja külmsuitsulõhega. «Kes tellib, see kiidab, üllatub ja hämmastub, et midagi taolist on kokku segatud ja tulemuseks saadud väga maitsev roog,» mainib perenaine.

Põhiroogadest eelistatakse õuna-porgandi-sibula tšatniga täidetud ning maavõiga praetud hommikupüügiahvenat (16 eurot). Kuna tegu pole fileega, tuuakse söögi kõrvale ka kausike veega, et oleks hea näppe loputada.

Eraldi lastemenüüd kohvikus pole, aga küsimise peale saab pannkooke, lihapalle kartulipudruga vms.

Joogipoolisest pakutakse gurmee- ja kloostriõllesid ja menüüga hoolikalt kokku sobitatud veine, lisaks muidugi mahla, taimeteed ja kohvi.

Majanaps sisaldab pärnaõisi, sest Välbe sõnul on Purtse kindluse rajanud perekond Taube vapil ka pärn.

Vahepeal on meie magustoit valmis saanud. Kuumale õuna-pirni lehttainapirukale asetatud vaniljejäätise pall moodustab koos küpsetisele valatud punase veini siirupiga oivalise segu. Leiame, et sellise magustoidu eest polegi kahju viis eurot maksta, ja otsustame, et järgmine kord sööme siin juba põhjalikumalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles