Ravimid rasedustesti õigsust ei mõjuta

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kolme-neljanädalase raseduse korral annab iga rasedustest juba korrektse tulemuse.
Kolme-neljanädalase raseduse korral annab iga rasedustest juba korrektse tulemuse. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Miks võib mõnikord juhtuda, et rasedustest ei näita rasedust? Või vastupidi, miks näitab rasedustest positiivset tulemust, kui naine pole tegelikult rase?

Tartu Ülikooli Kliinikumi naistearst Kristiina Rull selgitas, et rasedustestid põhinevad hormooni kooriongonadotropiini (HCG) määramisel naise uriinist või verest. Kuigi HCG on üks esimesi loote toodetud hormoone, satub see ema verre alles siis, kui tilluke embrüo on pesastunud emakasse (7.–9. päeval pärast viljastumist). Uriini jõuab hormoon umbes päev pärast seda.

Kuna hormooni on alguses väga vähe, siis väiksema tundlikkusega testid ei suuda seda määrata. Kuigi mõnele testile on märgitud peale, et juba kümme päeva pärast vahekorda saab rasedust diagnoosida, ei ole nii varane diagnostika alati sada protsenti täpne. «Sageli annab nii varane testimine HCG vähesuse tõttu nõrga positiivse tulemuse,» selgitas Rull. Kindluse mõttes võiks siis testi mõne päeva pärast korrata. Samuti tasuks rasedustesti teha juhul, kui menstruatsioon ei alga tavapärasel ajal või see on tavapärasest väheldasem.

Seega rõhutas Rull, et võimalus, et naine on tegelikult rase, kuid rasedustest seda ei näita, võib esineda vaid siis, kui testi tehakse liiga vara või kui test on riknenud. Seda, kas test on töökorras, näitab kontrolljoon.

Aga kas on võimalik, et rasedustesti tulemust mõjutavad mõned ravimid? «Rasedustestid määravad HCG-d ja seda ei mõjuta teised ravimid. Ainus ravim, mis võib anda valepositiivse tulemuse, on kooriongona­dotropiin ise, mida kasutatakse viljatuse ravis ovulatsiooni esilekutsumiseks. Süstitud ravim kaob organismist paari päeva vältel,» ütles Rull.

Rasedustestidele on peale kirjutatud, et neid tuleks teha kohe hommikul esimese tualetiskäigu ajal. «Hommikune uriin on kontsentreeritum ja seega on hormooni kontsentratsioon selles kõrgem,» selgitas Rull. Tema sõnul mõjutab testi tegemise kellaaeg rasedustesti tulemust vaid juhul, kui tegemist on väga algfaasis rasedusega. Kui test teha kolm-neli nädalat pärast rasestumist, siis on HCG tase juba nii kõrge, et seda näitab iga apteegis müüdav test igal ajal.

«HCG tase on madalam raseduse peetumise, katkemise ja emakavälise raseduse korral, kuid mitte nii madal, et rasedustest seda ei tuvasta. HCG taset mõjutab raseduse suurus – mida suurem rasedus, seda rohkem hormooni toodetakse (kuni 10.–12. nädalani),» ütles naistearst.

Rasedustesti tulemust võib mõjutada seegi, kui HCG tase veres ületab teatud piiri – sellisel juhul võib rasedustesti tulemus olla valepositiivne.

«Ka mõned pahaloomulised kasvajad võivad toota vähesel hulgal HCG-d, samuti võib test olla positiivne lühikest aega pärast HCG-d sisaldava ravimi manustamist,» selgitas Rull ja lisas, et väga sageli seda siiski ei esine. «Kui test on positiivne, siis naine on rase. Rasedustest näitab positiivset tulemust enne, kui rasedust on võimalik tuvastada ultraheliuuringul või günekoloogilisel läbivaatusel.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles