Teaduslikult tõestatud lihtsad viisid, kuidas leevendada stressi

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Pidev stress võib suurel määral kahjustada sinu vaimset ja füüsilist tervist ning seda tuleb võimalikult kiiresti leevendada. 

Kui tunned, et kannatad stressi all, siis järgi The Huffington Posti soovitusi selle vähendamiseks:

1. Eemaldu tehnikast

Teadlased ennustavad, et 2015. aastaks on keskmine inimene ligikaudu 16 tundi päevas tehnoloogiaga seotud – sinna arvesse lähevad teleka vaatamine, sotsiaalmeedias ja nutitelefonis olemine. Kuid nutitelefonid suurendavad stressi ja sotsiaalmeedia võib muuta meid õnnetumaks. Stressi aitab vähendada kõigest üks nupuvajutus ehk tehnikaseadmete väljalülitamine. Kui sul on sellega raskusi, siis kehtesta omale piirangud, kui palju sa tohid päevas nutiseadmeid kasutada ning pea nendest knni. Kasuks tuleb ka aeg-ajalt täiesti tehnikavabade õhtute või nädalalõppude tegemine.

2. Söö teatud toite

Toiduvalik võib aidata looduslikul teel sinu stressi leevendada. Kui sa tunned end kurnatult, siis tasub süüa järgnevaid toite:

  • Tume šokolaad – See antioksüdantide rikas toiduaine vähendab sinu stressihormoone, alandab vererõhku ja kolesteroolitaset ning parandab tuju.
  • Omega-3 rasvhappeid – Toidud, mis sisaldavad palju omega-3 rasvhappeid, nagu näiteks avokaadod,tuunikala, lõhe ja heeringas, aitavad vähendada stressi, ärevust ja depressiooni. Selle pärast tasub vähemalt kaks korda nädalas süüa kala.
  • Tsitruselised puuviljad – C-vitamiini  sisaldavad tsitruselised nagu apelsinid ja greip aitavad vähendada stressi. Täiskasvanud mehed peaksid igapäevaselt saama vähemalt 90 mg ja naised 75 mg C-vitamiini. Head C-vitamiini allikad on apelsinid, paprika, kiivid, tomatid ja brokoli.

3. Liiguta end

Trenn on samuti hea viis, kuidas ennetada ja vähendada stressi. Regulaarne füüsiline tegevus parandab sinu tervist ja vaimset heaolu. Kõige paremini sobivad stressi leevendamiseks jooksmine, tantsimine, jooga, tai chi ja pilates.

4. Ürita saada rohkem rahulikku und

Hiljutise uuringu järgi selgus, et enamikel stressi all kannatavatel inimestel on ka uneprobleemid. Vähene uni toob kaasa immuunsüsteemi nõrgenemise, probleemid südamega, ärevustunde ja depressiooni. Hea une nimel pea silmas järgnevaid soovitusi:

  • Loobu pärastlõunasest kohvist – Kofeiin jääb sinu organismi vähemalt kuueks tunniks, seega ei tohiks õhtupoolikul enam kohvi juua.
  • Lülitu välja – Enne magamaminekut teleka vaatamine või Facebookis olemine võib hoida sind ärkvel, seega lülita magamistoas kõik tehnikaseadmed välja.
  • Valmista oma tuba ette – Magamistuba peaks olema võimalikult tume, jahe ja vaikne. Selline atmosfäär aitab sul võimalikult rahulikult magada.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles