Millised viljad on kõige paremad C-vitamiini allikad?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

C-vitamiin on vajalik toitaine tervele kehale: see parandab ja uuendab nahakudesid, aitab toota kollageeni ning tugevdab immuunsussüsteemi. Kuid see vitamiin on vees lahustuv, mis tähendab, et organism ise ei tooda seda.

Tavaliselt süüakse C-vitamiini saamiseks apelsine, mis sisaldab keskmiselt 98 mg C-vitamiini, kirjutab Women's Health Magazine. Kuid mõned puu- ja juurviljad sisaldavad seda vitamiini isegi rohkem. Järgnevalt on välja toodud viis vilja, mis on väga head C-vitamiini allikad:

Foto: SCANPIX

Kollane paprika

Need juurviljad on värvilised, krõmpsuvad ja vähese kalorsusega. Üks detsiliiter hakitud kollast paprikat sisaldab 155 mg C-vitamiini. See on palju rohkem kui päevane soovituslik kogus 75 mg.

Foto: Peeter Langovits

Papaia

Papaiat poolitades sisaldab üks pool lausa 238 mg C-vitamiini. Lisaks on see puuvili hea A-vitamiini ja kiudainete allikas.

Foto: Repro

Guajaav

See troopiline puuvili sisaldab 2 dl kohta 377 mg C-vitamiini. See on viis korda rohkem kui päevane soovituslik kogus!

Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Lehtkapsas

Lehtkapsast pannakse tavaliselt salatisse, kus on ka muid C-vitamiini allikaid. Iga nelja detsiliitri suurune portsjon sisaldab 150 mg C-vitamiini ning lisaks veel 684 mg kaaliumi ja seitse grammi kiudaineid.

Foto: Toomas Huik

Maasikad

Kaks detsiliitrit hakitud maasikaid sisaldab sama palju C-vitamiini kui keskmise suurusega apelsin: 98 mg. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles