Millised viljad on kõige paremad C-vitamiini allikad?

FOTO: Peeter Langovits

C-vitamiin on vajalik toitaine tervele kehale: see parandab ja uuendab nahakudesid, aitab toota kollageeni ning tugevdab immuunsussüsteemi. Kuid see vitamiin on vees lahustuv, mis tähendab, et organism ise ei tooda seda.

Tavaliselt süüakse C-vitamiini saamiseks apelsine, mis sisaldab keskmiselt 98 mg C-vitamiini, kirjutab Women's Health Magazine. Kuid mõned puu- ja juurviljad sisaldavad seda vitamiini isegi rohkem. Järgnevalt on välja toodud viis vilja, mis on väga head C-vitamiini allikad:

FOTO: SCANPIX

Kollane paprika

Need juurviljad on värvilised, krõmpsuvad ja vähese kalorsusega. Üks detsiliiter hakitud kollast paprikat sisaldab 155 mg C-vitamiini. See on palju rohkem kui päevane soovituslik kogus 75 mg.

FOTO: Peeter Langovits

Papaia

Papaiat poolitades sisaldab üks pool lausa 238 mg C-vitamiini. Lisaks on see puuvili hea A-vitamiini ja kiudainete allikas.

FOTO: Repro

Guajaav

See troopiline puuvili sisaldab 2 dl kohta 377 mg C-vitamiini. See on viis korda rohkem kui päevane soovituslik kogus!

FOTO: Peeter Kümmel / Sakala

Lehtkapsas

Lehtkapsast pannakse tavaliselt salatisse, kus on ka muid C-vitamiini allikaid. Iga nelja detsiliitri suurune portsjon sisaldab 150 mg C-vitamiini ning lisaks veel 684 mg kaaliumi ja seitse grammi kiudaineid.

FOTO: Toomas Huik

Maasikad

Kaks detsiliitrit hakitud maasikaid sisaldab sama palju C-vitamiini kui keskmise suurusega apelsin: 98 mg. 

Tagasi üles