11 veidrat fakti menstruatsiooni kohta

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ilmselt ei leidu ühtki naist, kes naudiks kuupuhastust. Kuigi naised on harjunud sellega, et korra kuus on nende enesetunne keskmisest ebameeldivam, otsitakse endiselt viise, kuidas menstruatsioonisümptomeid leevendada.

Kuupuhastuse kohta levivad veidrad faktid ei pruugi selles osas abiks olla, kuid siiski on neid hea teada, kirjutab Daily Makeover.

1. Kehakaal mõjutab «päevi»

Toitumisekspert Gina Keatley ütles, et paljud naised ei tea seda, et kui nende keharasva protsent langeb alla 8-12 protsendi, võib kuupuhastus lõppeda. Rasvarakud moodustavad nimelt ühe kolmandiku naise östrogeeni tasemest ja ilma östrogeenita ei toimu menstruatsiooni. Madala kalorisisaldusega menüü ja ebakorrapärane toitumine mõjutavad samuti kuupuhastust.

2. Kuupuhastus võib viia rauapuuduseni

Meie menüüdes pole reeglina nii palju rauda, et korvata igakuist verekaotust. Mõnikord on abi sellest, kui võtta rauda sisaldavaid toidulisandeid või vitamiine.

3. Kolm päeva enne kuupuhastust jäljendab keha rasedust

Keha valmistub sel hetkel raseduseks, seega võivad hormoonid, eriti progesteroon, põhjustada rasedusele sarnaseid sümptomeid (vedelike kinnihoidmine, õrnad rinnad, puhitustunne, akne).

4. Miks võivad «päevad» ära jääda?

Kuupuhastus võib vahele jääda näiteks stressi või hormonaalsete muutuste tõttu. Kui sul pole kolm või enam kuud «päevi» olnud, peaksid oma arstiga konsulteerima.

5. Ibuprofeenist võib abi olla

Menstruatsiooni ajal võib võtta ibuprofeeni, mis leevendab «päevadest» tingitud valu ja vähendab ka verevoolust. 

6. Kõhukrambid pole normaalsed

Usu või mitte, kuid kõhukrampide esinemine pole tegelikult normaalne. Tavaliselt viitab see sellele, et su kehas toimub veel midagi, näiteks kõrge östrogeeni tase võib tekitada kõhukrampe. Samuti võivad need olla tingitud sellest, kui oled tarbinud palju suhkrut. 

7. Sa ei kaota vaid verd

Emakas on üks kiht, millest keha vabaneb umbes iga 28 päeva tagant. See on ka põhjuseks, miks osade inimeste kuupuhastus võib eriti räpane olla.

8. Magusaisu ei pruugi olla tingitud menstruatsioonist

Isu suhkru või süsivesikute järgi võib viidata sellele, et su kehas on vähe progesterooni. Progesteroon aitab reguleerida veresuhkrut. Võid lasta arstil vereanalüüse võtta ja lasta oma verd kontrollida. 

9. Kas voolus on suur või väike?

Suur voolus viitab sellele, et sul on palju östrogeeni. Lase arstil hormoonitasemeid kontrollida, östrogeeni taset on võimalik loomulikul teel reguleerida.

10. Millele viitab seljavalu?

Paljud naised kogevad kuupuhastuse ajal seljavalu. Ka see võib olla tingitud kõrgest östrogeeni tasemest. 

11. Esineda võib ka unetust

Unetust esineb tavaliselt seetõttu, et kehas pole piisavalt progesterooni, mis aitab naistel magada. Kui kahtlustad, et sul võib olla madal progesterooni tase, konsulteeri oma arstiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles