Viis müüti, mis ei pea kondoomi kohta vett

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kondoomid
Kondoomid Foto: Panther Media/Scanpix

Seksuaaltervise ekspert Siim Värv puutub igapäevases nõustamistöös kokku noorte seas levinud hoiakutega kondoomi kohta, mis tegelikkuses ei pea paika ning saavad mõnikord «ettekääneteks», mille abil püütakse kondoomi kasutamisest loobuda.

Värv rõhutab, et kondoom on suhte algfaasis või juhusuhete puhul asendamatu, et vältida nii seksuaalsel teel levivad nakkusi kui ka soovimatut rasedust.

Loe, kas oled mõne vale-arusaamaga ka ise kokku puutunud?

Müüt nr 1. Kondoomi pealepanek rikub meeleolu

Paljud tunnevad, et kondoomiga tegelemine rikub meeleolu ja «katkestab» tegevuse. Siim Värvi sõnul võiks noortele olla hoopis väljakutseks see, kuidas kaasata kondoomi pealepanek  eelmängu, nii et see tunduks loomulik: näiteks võiks hoopis naine võtta juhtimise üle ja panna ise kondoom peale.

Müüt nr. 2 Kondoomiga seks ei ole nii hea, sest vähendab tundlikkust

Siim Värvi hinnangul on üks vähem teadvustatud eelis kondoomi kasutamisel asjaolu, et kondoomi kasutamine võib pikendada mehe «vastupidavust». Arvamus, et kondoomiga seks pole hea, on psühholoogilist laadi ja lahendatav suhtlemisega. Ta  lisab, et kui kondoom tundub tõesti ebamugav, pakuvad tootjad erinevaid tooteid nagu libestid, erinevate omadustega kondoomid.

Müüt nr. 3. Kui ma kondoomist räägin, mida ta siis minust arvab?

Siim Värvi sõnul on taolisel juhul tegemist üldise ebakindlusega enda suhtes.

Inimesed muretsevad, kas nad on piisavalt head, kogenud ja näevad head välja. Seksuaalsuhtes peaksid inimesed suutma rääkida sellest, mis neile meeldib või mis häirib. Ja tõenäoliselt ei märka partner üldse neid asju, mida teine probleemiks peab ja mille pärast muretseb. Julgus enda soovidest ja muredest partnerile suurendab usaldust ja avatust partnerite vahel ja on tõenäolisem, et räägitakse ka turvaseksist.

Müüt nr 4. Ma ainult korraks teen ilma, mis see ikka teeb....

Siim Värvi hinnangul on siin kõige olulisem teadmine, et võid tõesti öelda ei. Kui partner proovib teist veenda stiilis «kas sa ei usalda», «midagi ei juhtu», «ma panen ainult korraks» või  «ma võtan enne välja», on kõik riskid üleval. Tüüpilisi väiteid ja soovitatavaid vastuargumente võib lugeda http://hiv.ee/et/Kondoomiga-seks/suhtlusspikker. Kõige olulisem on enesekindlus ja teadmine, et sa võid tõesti öelda ei.

Müüt nr 5. Kui naine kasutab pille, pole kondoomi vaja

Siim Värvi sõnul muretsetakse raseduse pärast, haiguste riski ei peeta reaalseks. Sellest tekib müüt justkui piisab rasedusvastastest vahendist ning siit tekib arusaamine, et naine on peamine vastutav osapool. Pillid ei kaitse ühegi suguhaiguse seksuaalsel teel leviva nakkuse eest!

Artikkel on rahastatud Euroopa Sotsiaalfond programmi «Tervislikke valikuid toetavad meetmed 2013-2014» raames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles