Kuus trendidieeti, mida ei tasu proovida

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dieedi pidamine ebaõnnestub sageli.
Dieedi pidamine ebaõnnestub sageli. Foto: Panther Media/Scanpix

Iga päev võib meediast lugeda, et jälle on avastatud uus dieet, mis kogub kuulsuste seas populaarsust ja tõotab kiiret kaalulangetust. Toitumisekspert Alexandra Caspero ütles: «Enamik trendidieete saab alguse umbes nii: võta paar toiduainet, anna neile «imejõud» ja koosta plaan, millega veenad inimesi, et ainult nii süües võivad nad tõeliselt saledaks saada.»

Järgnevalt on välja toodud kuus trendidieeti, mis võivad küll lühiajaliselt kaalu langetada, kuid mida on üldiselt raske järgida, sest neil on ebamäärased reeglid ning tulemuseks võib olla see, et teed oma tervisele rohkem kahju kui kasu, kirjutab foxnews.com.

  • Toortoidudieet

Kõik toitumiseksperdid oleks nõus sellega, et rämpstoidu vältimine ja selle asemel värskete juur- ja puuviljade söömine mõjub tervisele hästi ning soodustab kehakaalu langust. Kuid toortoidudieedi puhul on keelatud süüa kõiki asju, mis on küpsetatud või mingil moel töödeldud. Miks? Toortoidufännide sõnul hävitab toidu küpsetamine toitaineid. Kuigi see vastab tõele, et küpsetamisprotsessi käigus kaovad mõned toitained, sisaldavad küpsetatud juurviljad siiski palju kiudaineid, vitamiine, mineraale. Samuti hävinevad küpsetamise käigus kõik bakterid. 

  • Aluseline dieet

Aluselise dieedi põhimõtteks on see, et inimene loobub lihast, piimatoodetest, maiustustest, kofeiinist, alkoholist, kunstlikest ja töödeldud toiduainetest ning tarbib rohkem värskeid puu- ja juurvilju, pähkleid ning seemneid. Sel dieedil on kahtlemata omad plussid, sest inimene tarbib rohkem värsket toitu. Kuid keha suudab väga tõhusalt pH taset normis hoida, seega teatud toiduainete vältimine ei mõjuta ekspertide sõnul pH taset. Rääkimata sellest, et puuduvad teaduslikud tõendid, et pH üldse mõjutaks kuidagi kehakaalu. Aluseline dieet on range ning keelab inimestel tarbida toiduaineid, mis mõõduka tarbimise puhul ei tee kehale sugugi liiga.

  • Veregrupidieet

Veregrupidieet põhineb sellel, et teatud toidud reageerivad keemiliselt meie veregrupiga. Näiteks 0-veregrupiga inimestel soovitatakse süüa puhast liha, puu- ja juurvilju ning vältida täistera- ja piimatooteid. A-veregrupiga inimestele soovitatakse taimetoitlust ja B-veregrupiga inimesed peaksid vältima kanaliha, maisi, täisteratooteid, tomatit, maapähkleid ning seesamiseemneid. Kuid puuduvad teaduslikud tõendid selle kohta, et veregrupp on kuidagi kaalulangetusega seotud. 

  • Libahundidieet

Tuntud ka kuudieedi nime all. See dieet eeldab, et inimene peab paastu vastavalt kuu kalendrile. Kuudieedi kiirversioon on see, kui täiskuu või noorkuu ajal tarbitakse ühel päeval vaid vett või mahla. Väidetavalt on sel viisil võimalt kaotada kuni 2,7 kilogrammi kehakaalust vaid ühe päeva jooksul. Pikem versioon algab veepaastupäevaga ning jätkub konkreetse toitumiskavaga, mis on paika seatud vastavalt kuufaasidele. Kuigi vähese toitumise tõttu on võimalik kaalus alla võtta, ei ole see dieet tegelikult kuuga kuidagi seotud ning kaotatud kilod tulevad kiirelt tagasi.

  • Küpsisedieedid

Tuleb välja, et Hollywoodis on levinud erinevad küpsisedieedid, mis lubavad küpsiseid süües kaalu langetada. Loomulikult ei sööda šokolaadiküpsiseid, vaid hoopis kõrge valgu ning kiudainete sisaldusega kaalulangetusküpsiseid. Küpsiseid süüakse nii hommiku- kui lõunasöögiks ja vahepaladena. Õhtusöögiks on aga tavaline toit. Ekspertide sõnul aitab see dieet küll alla võtta, aga kuna inimene põhimõtteliselt näljutab end terve päeva, siis on oht, et õhtusöögiga minnakse liiale.

  • Viie ampsu dieet

See dieet lubab süüa kõike, mida soovid, kuid igast asjast tohib võtta vaid viis ampsu. Dieedi mõtles välja dr Alwin Lewis, kes ravib ülekaalulisi inimesi. Dieet näeb ette, et hommikul ei sööda midagi ja lõuna- ning õhtusöögi ajal tohib vaid viis ampsu toitu süüa. Caspero ütles, et tema arvates on see mõte hea, et inimesed sööksid kõike väiksemates kogustes, kuid tema arvates tuleks valida ikkagi toitainerikkaid sööke, mis annaks kehale vajaliku kütuse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles