Kuidas võidelda pideva väsimustundega?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Väsimus võib meid kõiki aeg-ajalt tabada, aga kui väsimustunne kimbutab sind pikka aega ja tundub, et see ei kavatsegi taanduda, siis peaksid ehk oma tervisele rohkem tähelepanu pöörama. 

Pole tähtis, mis su väsimust põhjustab, tea, et väsimust on võimalik õigete teadmiste abil seljatada, kirjutab healthmeup.com.

  • Süsivesikud ja väsimus

Inimkeha töötab kui masin, millel on keeruline mootor, mis toimib energia abil. Meie keha energiatase sõltub glükoosist ja glükoosi saame me tänu süsivesikutele. Süsivesikuid võib nimetada kütuseks, mis meie keha töös hoiab. Lisa oma menüüsse süsivesikuid, et oleksid energilisem ega väsiks niivõrd kiiresti.

  • Valgud ja väsimus

Inimkeha peab pidevalt tootma uusi rakke ja sidekudesid. Valgud on keha jaoks väga olulised ning aitavad hormoone reguleerida. Hormoonid tagavad omakorda selle, et keha töötaks efektiivselt. Seega, kui me pole valke tarbinud, pole meil ka eriti energiat. Selleks, et keha saaks piisavalt valke, lisa oma menüüsse mune, liha, piima, kaunvilju, läätsi ja pähkleid.

  • Rasvad ja väsimus

Rasv on üks varuaine, mis saab pidevalt teenimatut kriitikat. Kui inimene võtab kaalus juurde või kui kellegi tervis on ohus, süüdistatakse ikka rasvu. Tänu rasvadele liigub toit aeglasemalt seedeelundkonnas ning see võimaldab suhkru taset stabiliseerida ja tagab ühtlasema energiavaru. On oluline teada, et rasv on tegelikult üks energiaallikatest. 

  • Tähtsad rasvad

Tervisele ei mõju hästi see, kui jätad oma toidulaualt kõrvale kõik rasvad või õlid. Ära pelga vahepalaks võtta pähkleid, mandleid, päevalille-, seesami-, kõrvitsa- või linaseemneid, munarebu, oliive või avokaadot. Kõigis neis peituvad kasulikud rasvad. 

  • Treening ja väsimus

Ka treeninguga liialdamine võib energiavarusid vähendada. Tee vahepeal treeningusse paus ja veendu, et sööksid piisavalt selliseid asju, mis su energiavaru taastaksid ja aitaksid kehal treeningust taastuda. 

  • Kohv, tee ja väsimus

Kohvis ja tees olevad kofeiin ja tanniin annavad kiiresti energiat, kuid see energia kipub sama kiirelt ka kaduma. Piira oma kofeiinitarbimist (ära joo rohkem kui kaks tassi päevas). Kofeiini võiks vältida ka pärastlõunasel ajal, sest organism toimib siis aeglasemalt ning see mõjutab energiataset rohkem.

  • Vedelikupuudus ja väsimus

Vedelikupuudus vähendab verevarustust, mistõttu peab süda rohkem tööd tegema ja tulemuseks võib olla väsimus. Joo rohkem vedelikke, eriti just vett. Vesi on vajalik selleks, et lõhkuda seedimise ajal süsivesikuid, valke ja rasvu. Toitainete lõhkumine on väga oluline selleks, et keha saaks energiat. Joo päevas ohtralt vett, et su keha oleks energiline ja aktiivne.

  • Alkohol ja väsimus

Kui sul on pidevalt energiapuudus, siis peaksid üle vaatama oma alkoholitarbimise. Alkohol vähendab kehas magneesiumi osakaalu, seega tuleks pärast alkoholi tarbimist süüa midagi, mis seda varu aitaks taastada.

  • Suhkur ja väsimus

Kas oled kunagi olnud «suhkrukoomas»? «Suhkrukooma» ajal tarbib inimene kiireid suhkruid (koogid, saiakesed, sai, kommid, šokolaad jms) ning kogeb seetõttu järsku energiatõusu. Kuid suhkru tase kehas langeb sama kiirelt kui tõusis ning inimene kogeb peagi loidust. See tekitab omakorda tahtmise uuesti midagi magusat süüa, et enesetunne paraneks. Tegemist on nõiaringiga, mis häirib oluliselt meie energiavaru. Seega tasuks vältida rämpstoitu ja magusaid asju. 

Toidud, mida süüa väsimuse korral: tarbi toiduaineid, mis suurendavad serotoniini taset (munad, piim, pähklid, seemned, spargel jne). Kummel ja jasmiin aitavad kehas pingeid vähendada ja parandavad une kvaliteeti. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles