Seitse märki, et tarbid liiga palju alkoholi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Alkohol võib märkamatult kontrollida meie elu rohkem kui me arvame. Tihti ei pane inimesed tähelegi, et joovad liiga palju ning et alkohol on muutunud probleemiks.

Seitset märki, mis viitavad liigsele alkoholitarbimisele, vahendab Health.com:
 

1) Sa sead omale piiranguid, aga ei pea nendest kinni – Kui iga kord alkoholi juues sead omale teatud jookide arvu piirangu, aga jood ikka rohkem, siis võib sul olla alkoholiprobleem. See on levinud varane märk, et kaotad oma joomise üle kontrolli ning alkoholil on sinu üle suurem võim, kui sa arvad. Selle parandamiseks väldi olukordi ja seltskondi, kus sa tavaliselt jooma oled harjunud.

2) Su sõbrad teevad sinu joomise kohta kommentaare – Üks esimesi märke, et sinu alkoholi tarbimine on kontrolli alt väljumas, on üllatavad kommentaarid sinu sõpradelt ja lähedastelt. Näiteks imestavad nad, kui palju sa suudad juua ja kui hästi sa alkoholi talud. Tavaliselt märkavad teised inimesed esimesena, et sul on alkoholiga probleeme.

3) Enamik sinu plaane hõlmab alkoholi – Kui joomine muutub sinu sotsiaalelu peamiseks tegevuseks, siis võib see olla halb märk. Oluline on leida sõpradega ja lähedastega ühiseid tegevusi, mis ei hõlma alkoholi tarbimist. Näiteks tehke midagi sportlikku või alkoholi asemel jooge vahelduseks kohvi või teed.

4) Sa otsid alkoholis leevendust stressile – Kõikidel inimestel on elus pingelisi perioode, mil nad vajavad teatud lõõgastust. Alkohol võib pakkuda lühiajalist leevendust muredele, kuid pikemas perspektiivis tekitab see probleeme juurde ning süvendab stressi. Selle vältimiseks tuleb leida muid tegevusi lõõgastumiseks: näiteks mine jalutuskäigule või tee trenni.

5) Sa oled hakanud muretsema enda joomise pärast – Su alkoholi tarbimine võib olla probleemiks, kui hommikuti esimene mõte on see, kui palju sa eile õhtul jõid. Sa ärkad üles suure peavaluga ning kahetsed eelneval õhtu liigset joomist. Need muremõtted on vihje sellele, et sul on tekkimas alkoholisõltuvus. Oma mure tasub jagada sõprade ja lähedastega, et nende toel saaksid oma joomist vähendada.

6) Su arst ütleb, et sa jood liiga palju – Tervisekontrollis käies küsib arst sinu elustiili kohta, mis hõlmab ka sinu joomisharjumusi. Kui sa kirjeldada talle oma joomisharjumusi ausalt ning arst tunneb selle pärast muret, siis pead sa oma liigsele alkoholitarbimisele rohkem tähelepanu pöörama. Võta kuulda arsti soovitusi ja suhtu sellesse kui tõsisesse probleemi.

7) Sa ärkad tihti pohmakaga üles – Isegi harva alkoholi tarbivatel inimestel esineb vahel pohmelli, kuid kui seda hakkab aina rohkem juhtuma, siis on see märk alkoholiprobleemist. Kui sa tunned vähemalt kolmel korral nädalas ärgates pohmelli, siis tarbid sa liiga palju alkoholi. Kui sa ei mäleta detaile eelmisest õhtust, siis on joomine kontrolli alt väljunud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles