Kolm müüti biseksuaalsuse kohta

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Biseksuaalsus tähendab seda, et inimene tunneb ligitõmmet nii naiste kui meeste suhtes. Paljude jaoks võib see tunduda kui supervõime, sest kui mõlemad sugupooled on sinu jaoks atraktiivsed, siis on sul ka suurem valikuvõimalus. Reaalsuses võib aga biseksuaalsus palju segadust tekitada, sest inimene tunneb, et ta ei sobi otseselt ei hetero- ega homoseksuaalsete inimeste hulka.

Kõige suurem probleem on aga vast hoopis see, et biseksuaalsust ei mõisteta. Biseksuaalsuse kohta levib palju müüte ja stereotüüpe, osad on lausa vastuolulised teineteise suhtes, kirjutab psühholoogiaportaal Psychology Today. 

Järgnevalt on välja toodud kolm kõige rohkem levinud müüti biseksuaalsuse kohta, mis tegelikult ei vasta tõele.

1. Biseksuaalsust pole tegelikult olemas.

See on ilmselt kõige naeruväärsem müüt. Kuidas on võimalik öelda grupile inimestele, et tegelikult neid ei eksisteeri? Ent laialt on levinud arusaamine, et inimesed peavad olema kas homo- või heteroseksuaalsed, vahepealseid variante ei tunnistata. 

Teadlased on aga selle müüdi kummutanud. Nimelt viidi läbi uuring, mille käigus näidati hetero-, homo- ja biseksuaalsetele meestele erinevaid erootilise sisuga videoklippe. Osalejatel paluti hinnata, kui erutavalt videod neile mõjuvad. Samuti oli osalejate privaatpiirkonda kinnitatud spetsiaalsed mõõdikud, mis hindasid osalejate seksuaalset erutust. Ootuspäraselt mõjusid heteroseksuaalsetele meestele kõige erutavamalt videod, milles näidati naisi ja homoseksuaalseid mehi erutasid videod, milles esinesid mehed. Ent biseksuaalsed mehed reageerisid võrdselt nii nais- kui meestegelastega videotele. 

2. Biseksuaalsus on mööduv faas.

Arvatakse, et biseksuaalsus on pelgalt eksperimenteerimine või viitab sellele, et inimene on oma seksuaalsuse suhtes segaduses. Levinud on ka arvamus, et biseksuaalseid suhteid proovitakse ülikooli ajal, kui ollakse veel noored ja uudishimulikud. 

Psühholoog Lisa Diamond on lähemalt uurinud naiste seksuaalset identiteeti. Näiteks viis Diamond läbi uuringu, mille käigus jälgis ta naiste seksuaalset käitumist pika ajaperioodi vältel (üle 10 aasta). Tema uuringu tulemused näitasid selgelt, et biseksuaalsus ei ole miski, mis ajapikku möödub. Vaid 8 protsenti naistest, keda Diamond jälgis, otsustasid aastate jooksul oma seksuaalset identiteeti muuta (kas heteroseksuaalseks või homoseksuaalseks).

3. Biseksuaalsed inimesed ei suuda truud olla.

See müüt tugineb arvamusel, et üks partner ei suuda täielikult rahuldada inimest, kes tunneb ligitõmmet mõlema sugupoole suhtes. Varem või hiljem leiab biseksuaalne partner kindlasti uue silmarõõmu. Arvatakse koguni, et biseksuaalsed inimesed on kõige suuremad petjad, edestades hetero- ja homoseksuaalseid inimesi.

Reaalsuses on aga paljudel biseksuaalsetele inimestel õnnelikud ja monogaamsed armusuhted. Näiteks Diamondi 10-aastase uuringu lõpus oli 89 protsenti biseksuaalsetest naistest monogaamses ja pikaajalises suhtes. Teadlased on kindlaks teinud sellegi, et kui biseksuaalsel inimesel tekib huvi kõrvalsuhte vastu, siis ta arutab seda partneriga ja reeglina otsustatakse avatud suhte kasuks, mitte ei hiilita ringi partneri selja taga.

Puuduvad teaduslikud tõendid selle kohta, et biseksuaalsed partnerid oleksid vähem lojaalsed või ausad kui teistsuguse seksuaalse orientatsiooniga inimesed. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles