Monika Kuzmina: kasuta iga vaba hetke enese arendamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Monika Kuzmina
Monika Kuzmina Foto: Margus Vilisoo

Monika Kuzmina artiklite seeria seitsmendas loos on juttu sellest, kui oluline on iga oma vaba hetke kasutada enese või oma kodumajapidamise, töökoha, organisatsiooni või äri arendamiseks.

Meie senised sammud sel rännakul on olnud saada selgeks need olulised oskused:

SAMM NR 1: Julge olla see, kes sa oled ja teha seda, mida armastad!

SAMM NR 2: Ole järjepidev

SAMM NR 3: Andesta eksimused

SAMM NR 4: Ole vapper

SAMM NR 5: Leia üles omasugused

SAMM NR 6: Tee head

Tänane teema aga keskendub vaba aja kasutamisele.

Õnnelikud ja edukad inimesed kasutavad enamiku oma ajast enese arendamiseks ja kui nad parasjagu ennast ei arenda, siis arendavad nad projekte, mis neil sel hetkel käsil on. Ennast armastav inimene ei jäta end kunagi hooleta. Endast ning teistest lugu pidav inimene aga soovib, et tema lähedaste, töökaaslaste, partnerite ja klientide õnnelik elu ja särav edu oleks tagatud. Edukas inimene mõtleb ka vabal ajal sellele, kuidas asjad paremini toimiksid. Olles lugenud erinevaid eduraamatuid ja edukate inimeste mõttekäikude üle analüüsides võin järeldada, et kõige geniaalsemad mõtted tulevadki inimestele tõenäoliselt põhe just vabadel hetkedel.

Arenda ennast iga päev

Minu eesmärk pole paluda sul hakata elama hoopis teistsugust elu, küll aga on mu eesmärk, et su elu oleks senisest õnnelikum ja et sa oleksid edukam kui sa seni oled olnud. Kuna senistest harjumustest on raske lahti saada ning veel raskem on endale uusi harjumusi omaks võtta, siis pakun välja uueks õpiperioodiks lahenduse, mis ei tohiks kellelegi raskeks osutuda. 

Tee muutusi ükshaaval. Üks asi on muidugi täiesti selge, kui sa ennast üldse ei muuda, siis sinu elus muutusi paremuse poole ei tule. Mida ma nende muutuste all silmas pean? Kui sa seni oled pärast tööd harjunud sõpradega baaris õlut jooma ja sa seda harjumust millegi muu tegevuse vastu, mis aitaks sul saavutada sinu unistuste elu, ei muuda, siis sinu unistuste elu sulle ise lähemale ei tule. Ka mitte siis, kui sa seda kogu südamest soovid. Soovidele peavad  järgnema teod!

Seega, kui sul on selge, millise uue eesmärgi suunas sa soovid liikuda, siis tee nüüdsest iga päev midagi, mis aitaks sul teha samme lähemale oma unistuse saavutamisele. 

Tee plaan unistuse saavutamiseks. Loe iga päev teemakohast raamatut, pane ennast kirja kursustele, kohtu selle valdkonna inimestega. Tee iga päev midagi, et oma unistusele sammuke lähemale astuda. Jäta ära õhtune õllejoomine sõpradega, kui vaja, ära vaata enam seriaale, mis sulle tegelikkuses midagi juurde ei anna - tee endale kingitus ja arenda ennast, vii ennast kurssi sinule oluliste teemadega, õpi midagi juurde ja kogu infot. 

Just nii algabki teekond enese armastamise ja unistuste saavutamise suunas.

Vabad hetked on kasulikud

Kõik vabad hetked, kus oled sunnitud kellegi või millegi järele ootama, on sinu võimalused ennast arendada. Kanna tänasest igal pool kaasas ühte õpetlikku ja parasjagu sulle õppimiseks vajalikku raamatut. Kui ootad bussi, oled ametiasutuses või arsti juures ukse taga ootejärjekorras, sõidad ühistranspordis või oled mujal sunnitud ootama, võta välja raamat ja loe midagi kasulikku. Hea oleks ka, kui trükid tekkivad head mõtted oma nutitelefoni märkmetesse või kui kannad kaasas väikest märkmikku ja sulepead, siis kirjuta tekkivad huvitavad mõtted sinna. Ära raiska vaba hetke niisama logelemise peale, ole endale kasulik ja kingi endale uusi teadmisi igal hetkel.

Loomulikult on ka teine hea viis vaba hetke kasutada. Tegele vabal hetkel oma hobi arendamisega. Miks see kasulik on? Hobid on üldiselt rahustavad ja aitavad meil kiirest igapäevarutiinist aega maha võtta. Minu hobiks on südamepiltide kogumine. Olen kogunud südamete pilte juba kolm aastat ja mul on neid tuhande ringis. Kuidas see algas? Tegelikult algas see ilma minu teadliku teadmiseta juba väga ammu. Olen südamekujutist kasutanud kõikjal oma tegevuses. Olen kinkinud kingitusi kallitele inimestele, kasutades südamekujutist. Olen vabaõhtuüritustl palunud endale näo peale maalida südameid jne. Teadlik kogumine algas aga ühest väikesest kartulist, mille minu laps ja kasulaps leidsid teiste kartulite seast mõned aastad tagasi. Sel imelisel päeval hakkasin nägema südameid kõikjal - poes pitsakarbi peal, kivikesi rannas, kohvitassi sees, vorsti lõigates või restoranis toidu sees.

Kuna ma alustasin paar aastat tagasi ka osaliselt nende jagamist sotsiaalmeedias, hakkasid head inimesed üle Eesti ja hiljem ka välismaalt mulle südameid saatma. Tänaseks on mul südameid Ameerikast, Aasiast, Euroopast ja mujalt. Kogus südamepeenar Venemaalt, südametega kontsakingad Miamist, südamekujuline kivi Itaaliast ja mujalt maailma otstest. Minu hobist on saanud ka teiste inimeste hobi - mina kogun need südamed kokku ja inimesed, nähes südameid, saadavad need mulle. Sellest on saanud minu ja teiste heade inimeste ühine hobi. Kas pole vapustav ja vaimustav - kui palju võib üks pisikene hobi, märkamine ja järjepidev kogumine muuta elukvaliteeti? Enam ei möödu minu elus sellist päevagi, kus ma ei leiaks, ei saaks oma postkasti või sotsiaalmeediasse mõne naeratama paneva südame. See on muutnud minu elu!

Seega, kasuta vaba hetke kasulikult. Tee endale head uue teadmisega või lihtsalt hea tundega, mis paneb sind naeratama. Millised need teod on? Otsusta ära juba täna, millised on need raamatud, mida lugema hakkad või milline hobi teeb sinust parema inimese ning paneb sinu päeva päikeseliselt särama!? Ja hakka kohe pihta!

Sinu unistused on sinu kätes 

Kõik, mida sa oma elus muuta soovid, saad muuta vaid sina ise. Soovid olla õnnelikum? Hakka teadlikult mõtlema positiivseid mõtteid. Kui tuleb pähe kehvavõitu mõte, mõtle kohe midagi head peale. Oh, ma tean, kui raske see on aga ma usun, et sa saad sellega hakkama. Ma tean, et saad! 

Hakka läbi käima rõõmsameelsete inimestega. Tead, negatiivse inimese tunneb väga kiirelt ära. Sul on tema läheduses kehv olla, tunned ennast ebamugavalt ja kogu lugu. Positiivne inimene aga pakatab energiast, temaga saad tiivad. Otsi sellised inimesed üles, hoia neid, toeta neid ja toetu nendele. Kuula oma südame häält ja lase temal valida enda eluteele õiged inimesed.

Hoidu negatiivsetest mõtetest ja inimestest

See on sinu valik, millal sa parema elu saavutamiseks esimesed sammud ette võtad. Mina siiralt loodan, et sa teed seda kohe täna. Ja siis loodan ma, et sa teed oma unistuste poole sammudes iga päev vähemalt ühe teo, mis aitab sind eesmärgile  lähemale. 

Teen taas ühe väikese ettepaneku. Oletame, et sa tunned ennast veidi haigena, õnnetu ja vaesena. Palun teeme läbi ühe katsetuse. Ütle tänasest päevast peale endale kolm korda päevas 10 korda sellist lauset: "Ma olen terve! Ole rõõmus ja rahulik! Olen õnnelik ja rikas! ". 

Jah, muidugi võib juhtuda, et sa tunned ennast selliseid sõnu iseendale lausudes lausa idioodina, aga ma luban, et see läheb üle. Sa ei pea seda isegi tegema kõva häälega. Lausu need laused mõtetes. Tee seda igal hommikul enne voodist välja tulemist, lausu need laused endale lõuna ajal ja enne magamaminekut. Tee seda vähemalt kaks nädalat. Ma luban sulle, et kui sa oled endale positiivsete asjade sisendamisel järjepidev ning peale järjepideva olemise saab sulle lõpuks harjumuseks uus mõttelaad, hakkab ka sinu elu muutuma tervemaks, õnnelikumaks ja rikkamaks. 

Kõik suured teod saavad alguse väikestest ja ka sina oled võimeline need esimesed väikesed sammud tegema. Ma usun sinusse! Peale kahte nädalat lisa kordamisrutiini veel endale sobivaid positiivseid lauseid, mida just sulle parasjagu vaja on.

Jäta meelde - sinu elu sõltub sinust endast ja see, kui õnnelik ja edukas sa oma elus oled, on sinu enda teha. Ära kaota enam aega - alusta iga hetke kasutamist kohe täna!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles