Kõige veidramad toiduga seotud foobiad

FOTO: SCANPIX

Foobia ehk haiguslik kartus on ärevustunne, mis tekib mingi kindla asja suhtes, mida tajutakse tegelikust ohtlikumana. Kui tavaliselt kardetakse kõrgust ja pimedust, siis on olemas ka toiduga seotud foobiad.

Healthmeup.com toob välja kümme kõige veidramat toiduga seotud foobiat:

  • Alektorofoobia - hirm kanade ees. Selle all kannatavad inimesed kardavad kanaliha ja kõikide kanatoodete söömist.
     
  • Karnofoobia - hirm liha ees. Kui taimetoitlastele ei meeldi liha, siis karnofoobid lausa kardavad seda.
     
  • Ihtüofoobia – hirm kalade ees. Paljud inimesed kardavad näiteks haisid, aga ihtüofoobid pelgavad ka tavalisi kalasid. Nad ei nõustu viibima kalade läheduses ega kala sööma.
     
  • Ostrakonofoobia – hirm karploomade ees. Ostrakonofoobid ei salli karploomi ning muutuvad nende läheduses ärevaks ja närviliseks.
     
  • Mükofoobia – hirm või vastumeelsus seente suhtes. Kuigi seened kasvavad metsas, sööb enamik inimesi neid pasta sees või pitsa peal. Mükofoobid kardavad aga seeni ja tekitavad nende läheduses paanikat.
     
  • Atserofoobia – hirm hapu maitse ees. Selle foobiaga inimesed kardavad süüa hapusid toite, mis tekitavad keelel kõditunnet. Nad väldivad igat sorti hapusid toiduaineid, nagu näiteks sidruneid, laime ja isegi apelsine.
     
  • Alliumfoobia – hirm küüslaugu ees. Alliumfoobid hoiavad eemale küüslaugust ja kõikidest rohke küüslauguga toitudest.
     
  • Lahhanofoobia – hirm köögiviljade ees. Selle foobia all kannatavad inimesed ei suuda viibida köögiviljade läheduses, rääkimata nende söömisest. Hirm on seotud sellega, et juurviljad kasvavad maa sees ning võivad olla selle pärast mustad.
     
  • Arahhibutürofoobia – hirm pähklivõi suulakke kleepumise ees. Arahhibutürofoobid kardavad, et maapähklivõi jääb süües nende suulakke kinni ning nad ei saa pärast enam oma suud avada.
Tagasi üles