Tee ise jäätist!

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tunneb kodujäätiste hingeelu: Eva Palu.
Tunneb kodujäätiste hingeelu: Eva Palu. Foto: Erakogu

Tõepoolest, just puhas maitse on see, mis vastilmunud kokaraamatu «Jäätised ja sorbetid. Masinaga ja ilma» autori Eva Palu sõnul tema lapsepõlveaegseid jäätiselemmikuid ja praegusi kodujäätisi kõige rohkem ühendab.

Seejuures lubab praegune aeg ka palju kirevamat ja rikkalikumat maitsepaletti: rohelise tee või rabarberikrõbedikuga jäätis, mustikajäätis, pohlajäätis lehmakommidega, maasika-kohupiimajäätis lemmikküpsistega…

Kõik need värvikad jäise maiuse variandid on tema raamatus lisaks vanillijäätise-klassikale kirjas. «Kodus jäätist tehes on võimalik saada naturaalsema ja puhtama maitsega tulemus ning just nendest koostis­ainetest, mis meelepärased,» toob Eva esile kodujäätise eelised.

Põnevad poeleiud

See ei tähenda aga sugugi, et jäätisemeister ise poejäätist ei sööks, kaugel sellest! Tema meelissari on Häagen Dazs, sest see maitseb nagu kodus valmistatud – tihke, kreemjas, ehedate ja põnevate maitsetega, mis täpselt paigas. Jah, see jäätis on küll kallis, ent hea toorainega ses ei koonerdata ja sestap on Eva jaoks ka kõrgem hind põhjendatud. «Näiteks keedetud kondenspiima ja pekanipähkli jäätis ongi Häagen Dazsi omast inspireeritud,» mainib ta.

Tema viimase aja põnevamaid jäätiseleide on olnud Konsumites ja Maksimarketites müüdav Läti Ekselence gurmeejäätiste sari – naturaalsed ja huvitavad maitsekooslused nagu vaarika-juustukoogi või Schwarzwaldi koogi-kirsi jäätis.

Nõukalapsepõlve jäätisetähtedest on tal siiani hästi meeles tavaline kooreplombiir ja loomulikult šokolaadikattega Eskimo jäätis, lisaks Läti plombiir, mida lõunaeestlastena tihti Lätis ostmas käidi.

Ise jäätist tegema hakkas Eva umbes kümme aastat tagasi, kui tema ellu tuli jäätisemasin. Toitu valmistada meeldis talle niikuinii, iseäranis veel magusat, ja jäätis oli asjade loomulik käik – muide, küpsetamiskunsti valdab ta nii hästi, et argiselt on ta Perenaise Pagariäri eestvedaja ja lisaks kirjutanud uhke raamatu «Tordid ja koogid nagu ehtsas pagariäris».

Parim suvemarjadega

Et Eva on suur Aasia toidukultuuri huviline, polnud tema esimene jäätisetegu sugugi midagi vanilli, šokolaadi ega marjadega, vaid hoopis matcha ehk Jaapani rohelise tee pulbriga. See kergelt mõrkja maitsenoodiga rohelise tee jäätis on jäänud tema lemmikuks läbi aegade, kuigi ka jasmiiniteega või India masala chai’ga varianti hindab ta põnevaks.

Paljudest läbiproovitud maitsekombinatsioonidest on talle meelepärane veel vanillijäätis astelpajusiirupiga. Sinna sisse sobib pudistada beseed, kuid astelpajusiirupi soovitab Eva pressida värsketest marjadest ise, sest poemahlade ja -siirupitega jääb tulemus tema sõnul liiga vesine.

Miks mitte alustada jäätisetegu plombiirist, klassikast, mida sobib pakkuda ka kõigi värskete suvemarjadega? Selleks pole vaja jäätisemasinat, nagu ka kondenspiimajäätiseks, mida on käsitsi kõige lihtsam teha. Kes soovib, võib kodujäätisele serveerimisel peale raputada ka küpsisetükke, beseepuru, peeneks hakitud šokolaadi, karamellistatud pähkleid.


Kui teed esimest korda

•    Et jäätisemasinad on üsna erinevad, jagunedes eelkülmutatavate kaussidega ja iseseisvate väikeste sügavkülmikute tüüpi masinateks, tuleb nendega jäätist tehes lähtuda kaasa antud juhendist. Erinevus võib näiteks olla selles, kui jahe peab olema jäätisemass enne külmutamist, kui kaua masin töötab, millal panna masinasse lisandid jms.

•    Jäätist käsitsi ja sügavkülmas tehes on kõige mugavam kasutada plastkarpi. See võiks olla madal ja suure pinnaga, et külmumist kiirendada.

•    Jäätisemass valmib üldjuhul muna-piimasegu kuumutamisel 80 kraadini. Kui termomeetrit pole, annab valmimisest märku see, et segu hakkab pannil aurama ja poti põhjast tuntavalt paksenema. Õige hetke aitab ära tabada ka järgmine katse: kasta lusikaselg segusse, võta välja ja tõmba sealt näpuga triip läbi. Kui tõmmatud joon jääb püsima, on muna-piimasegu piisavalt kuum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles