Neli olukorda, mil tasub olla isekas

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Isekas olemine ei tähenda alati, et sa oled egoistlik ja ei hooli teistest inimestest. See võib tähendada ka seda, et oskad arvestada enda vajadustega ning armastad iseennast.

Sõnal «isekas» on enamasti negatiivne alatoon ja sellega iseloomustatakse inimesi, kes ei hooli kellestki peale iseenda. Kuid vahel lausa peab olema heas mõttes isekas, et saaksid olla õnnelikum ning elada täisväärtuslikku elu, kirjutab Women’s Health Magazine. Selle raames sead sa esmaseks prioriteediks enda vajadused, et saaksid olla parem sõber, partner, lapsevanem.

Neli olukorda, mil võib ja lausa tasub olla isekas:
 

1) Kui sa vajad abi – Sa abistad oma sõpru ja kaaslasi, kui nad on hädas. Kas seda tehakse ka sinuga? Paljud inimesed keskenduvad palju teiste abistamisele, kuid jätavad enda vajadused kõrvale. Nad ei taha kellelegi oma muredega koormaks olla. Kuid tegelikult on see väga loomulik, et vajad ka ise vahel toetust ja nõustamist. Suhetes peab üksteisele abi pakkumine olema vastastikune, et mõlemad osapooled saaksid olla õnnelikud.

2) Linade vahel – Ka voodis peab aeg-ajalt rõhk olema sinu vajaduste rahuldamisele. Väga oluline on oma partnerile öelda, mis sulle meeldib, ning lasta tal seda sulle teha. Kui sa avaldad oma soove, siis see pole halvas mõttes isekas, sest ka sinu vajadused väärivad rahuldamist. Suhte heaolule on see lausa vajalik. Oma partneri rahuldamine pakub mõlemale osapoolele suurt naudingut ning seda ei tohiks ära tõrjuda.

3) Pärast tööd – Kui sa töötad kõvasti, siis vajad ka korralikku puhkust. Katsu hoida töö- ja eraelu lahus: sa ei pea lugema kodus tööga seotud meile või tööd koju vedama. Vahel on see tõesti hädavajalik, kuid seda tuleb võimalikult palju vältida. Kui sa hoiad oma töö-ja puhkeaja tasakaalus, siis sa oled palju produktiivsem. Seega on oluline vältida ületöötamist ning kehtestada endale piirangud, kui palju ja millal sa töötad. Anna ka oma kolleegidele teada, millal on sinu tööaeg, et nad sind pärast seda ei tüütaks. Sa pole halb inimene, kui niimoodi teed.

4) Kui sa tahad üksi olla – Vahel tekib inimestel lihtsalt tahtmine üksi olla ja mitte midagi teha. Näiteks jäetakse seetõttu kuhugi üritusele minemata ja tehakse selle asemel midagi muud. Selle pärast ei tasu aga end halvasti tunda – sa pead tegutsema täpselt nii, nagu sulle õigem tundub. Vahel tasub ennast premeerida üksi raamatu lugemisega või teleka vaatamisega ning lülitada ennast maailmast välja. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles