Järelevalveta külmikust leiti rõugeviirust sisaldavaid ampulle

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viiruse hoidmine laboris.
Viiruse hoidmine laboris. Foto: Reuters / Scanpix

USA Haiguste Ennetamise ja Tõrje Keskus (CDC) teatas, et riikliku terviseinstituudi hallatavast range järelevalveta labori hoiuruumist on leitud 16 rõugeviirust sisaldavat ampulli, mis vihjab, et sarnaseid unustatud või registreerimata näidiseid võib maailmas leiduda veelgi. 

Ametlikult peaks maailmas inimeste rõugeviirust leiduma vaid kahes laboratooriumis, vahendab ERRi teadusportaal.

Ampulle sisaldav külmik leiti Marylandi osariigis asuvast Bethesda teaduslinnakust, kus uuriti viirust viimati 1970. aastatel. 20. sajandi jooksul maailmas umbes 300-500 miljonit inimelu nõudnud ülinakkav viirus oli 1980. aastaks suudetud väljaspool laboreid maailmast täielikult hävitada.

Uurimisotstarbeks laborites talletatavad näidised hävitati või toimetati rahvusvahelise kokkuleppe alusel vastavalt Venemaal ja USAs asuvasse üliturvatud laborisse, kuid Maailma Terviseorganisatsioon on iga paari aasta tagant kaalunud, kas viiruse edasise uurimusega on veel midagi tuleviku epideemiate vältimiseks õppida või tuleks ka viimased näidised autoklaavis hävitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles