Kuidas vabastada endas oma sisemine laps?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ema ja tütar.
Ema ja tütar. Foto: SCANPIX

Väikesed lapsed on elurõõmsad, avastavad pidevalt uusi asju ja hindavad maailma enda ümber. Selle pärast tasub ka täiskasvanutel nendest eeskuju võtta.

The Huffington Post toob välja kaheksa nippi, kuidas suhtuda ellu lapsemeelsemalt:

1) Pane ennast ebatavalistesse situatsioonidesse - Lapsena tunduvad paljud tegevused uued ja huvitavad ning iga päev õpitakse uusi asju maailma kohta. Noores eas ollakse paindlikumad ning erinevaid elusituatsioone võetakse paremini vastu. Pidevalt uute tegevuste tegemine täiskasvanuna võib samuti sinu ellusuhtumist paindlikumaks muuta. Oluline on pidevalt panna end olukordadesse, mis on sinu jaoks täielikult uued. Näiteks proovi õppida uut keelt, õpi mingit pilli mängima või mine reisima.

2) Õpi avastades, mitte eesmärgist lähtudes - Täiskasvanud kipuvad keskenduma uute asjade õppimisel konkreetsete probleemide lahendamisele. Lapsed aga õpivad pidevalt uusi asju lihtsalt avastades, mitte konkreetse probleemiga tegelemiseks. Uute asjade proovimine ja õppimine ilma konkreetse põhjuseta võib mõjuda väga värskendavalt ning võimaldab ennast tunda jälle nagu laps.

3) Leia omale loominguline hobi - Raske on tunda ennast muretuna ja elurõõmsalt, kui terve aeg kulub tööle, majapidamiskohustustele ja teiste probleemide lahendamisele. Selle pärast on oluline planeerida igasse päeva ka veidi loomingulist tegevust. Loomingulisus võimaldab meil ennast vabana tunda ja elu rohkem nautida.

4) Vaata ülesse - Sinu ümber on terve kirev maailm, kuid sa ei pruugi seda lihtsalt tähele panna. Paljud inimesed unustavad igapäeva toimetuste kõrval lihtsalt taevasse vaadata. Nad on ringi käies näoga telefonis ja kiirustavad pidevalt ning ei märka, mis nende ümber toimub. Võta lastest eeskuju ning võta vahepeal aeg maha, et märgata kõike ilusat, mis sind ümbritseb.

5) Veeda lastega aega - Päev lastega veetes võib mõjuda väga vaimu värskendavalt. Laste eest hoolitsemine võib olla vahepeal kurnav, kuid nendega lihtsalt mängimine võib ka sinu jaoks lõbus olla. Mõelge koos välja loomingulisi mänge ja luba endal vahelduseks laps olla.

6) Ela hetkes - Sügava teadvustamise printsiip aitab sul keskenduda praegusele hetkele. Lapsed harrastavad seda pidevalt ning on tegevustesse väga süvenenud. Lapsed ei muretse mineviku või tuleviku pärast. Nad elavad praeguses hetkes ning väärtustavad olevikku. Seda tasub õnnelikuks olemiseks nendelt õppida.

7) Tee asju, sest sa lihtsalt tahad neid teha - Tantsi. Vaata sarja, mida oled ammu tahtnud vaadata. Saa sõbraga kokku. Lapsed teevad pidevalt asju lihtsalt selle pärast, et nad tahavad seda teha. Võta nendelt eeskuju ja tee iga päev midagi sellist, mida sinu hing ihkab.

8) Väärtusta väikeseid asju - Lapsed on vaimustuses väikestest asjadest, mis nende elus toimub, ning mäletavad seda mitu päeva. Täiskasvanud aga ei pööra väikestele asjadele suurt tähelepanu. Selle harjumuse parandamiseks kirjuta igal õhtul üles kolm asja, mis sind päeval õnnelikuks tegi ja mille üle sa tänulik oled. See võib olla suur asi, nagu näiteks kooli lõpetamine, või pealtnäha väike asi, näiteks lille peal liblika nägemine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles