Mis iseloomustab tõeliselt õnnelikke inimesi?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Vaid kolmandik ameeriklastest julgeb väita, et on väga õnnelikud. Ehk on see põhjuseks, miks eneseabiraamatud niivõrd hästi müüvad. Aga intelligentsed inimesed teavad, et õnnetunnet ja rahulolu ei tasu raamatust otsida.

Allpool on toodud mõned nõuanded, kuidas ise end õnnelikuks teha, kirjutab Business Insider.

1. Õnnelikud inimesed naudivad hetke
Kas oled kunagi peatunud, et lilli nuusutada? Või paned tähele pisidetaile ning oskad neid hinnata? Sellised asjad avaldavad sulle endale mõju ja teevad sind õnnelikumaks. Kui sa oskad kogemusi nautida ja neis kohal olla, siis see tähendab, et see tegevus on sinu jaoks mõtestatud ning sa hindad positiivseid stiimuleid. Õpi hindama näiteks head sööki, vannis mõnulemist, sõpradega aja veetmist või mõne auhinna võitmist.

2. Õnnelikud inimesed ei võrdle end teistega
Psühhiaatrid on läbi viinud mitmeid uuringuid, mis on näidanud, et see, kuidas me näeme end teiste kõrval olles, mõjutab meie üldist heaolu. Ära võrdle igat oma tegu teiste tegudega, keskendu vaid iseendale.

3. Õnnelikud inimesed on tänulikud
California ülikooli teadlane Robert Emmons on kindlaks teinud, et inimesed, kes on tänulikud pisiasjade eest (nt päikeseloojangu, hea sõbra või elus olemise eest), on 25 protsenti õnnelikumad kui need, kelle jaoks pole tänulikkus olulisel kohal. 

4. Õnnelikud inimesed ei meenuta minevikku
Emotsionaalselt ebastabiilsed inimesed kipuvad palju mõtlema asjadele, mis on juba juhtunud ja minevikku jäänud. Nad muretsevad, elavad sündmusi uuesti läbi ja jäävad mineviku lõksu. Selline käitumine võib aga heaolule liiga teha. 

5. Õnnelikud inimesed mediteerivad
On kindlaks tehtud, et mediteerimisega tegelevad inimesed ei koge stressi ja muretsevad teistest vähem. Mediteerimine võib väga võimas olla: ka vähihaigetel, kes mediteerivad, on meeleolu parem ja kergem raviprotsessi läbida. 

6. Õnnelikud inimesed mõtlevad ise välja, mida tähendab nende jaoks õnn
Me ei pea olema tingimata õnnelikud selleks, et elada. Ka õnnetud inimesed elavad. Aga selleks, et õnnelik olla, peame kõigepealt selgeks tegema, mis meid õnnelikuks muudab. Paljud filosoofid, psühholoogid ja teadlased on üritanud õnne defineerida, kuid tegelikult on õnn iga inimese puhul individuaalne.

7. Õnnelikud inimesed veedavad aega teiste õnnelike inimestega
Ümbritse end inimestega, kes sinust siiralt hoolivad ja kelle seltskonda sa naudid. Neid ei pruugi olla lihtne leida, aga kui sa nad leiad, siis hoia neid. Õnn liigub mööda sotsiaalseid sidemeid, seega tugevad suhted end ümbritsevate inimestega mõjuvad hästi su heaolule.

8. Õnnelikud inimesed toituvad hästi
Kolmandik Ameerika täiskasvanutest on ülekaalulised. Pole vast eriti üllatav, et paljud neist on ka õnnetud. Ole sina targem ja muuda juba täna oma toitumisharjumusi. Jälgi, mida sa suhu pistad ja kuidas sa toitu valmistad. 

9. Õnnelikud inimesed on lõbusad
Suhtu kõigesse huumoriga. Eriti asjadesse, mis on rõvedad, ebameeldivad või depressiivsed.

10. Õnnelikud inimesed teenivad piisavalt raha, et üle elada ootamatud majanduslikud raskused
Kuigi me tahame uskuda, et raha ei ole elus kõige alus, ei vasta see päris tõele. Inimestel on vaja majanduslikku baasi, millele tugineda ja mis neid hädaolukorras aitab. Me ei tea kunagi ette, millised raskused võivad meie teele sattuda, seega on hea, kui meil on piisavalt rahalisi vahendeid, et raskustest jagu saada.

11. Õnnelikud inimesed magavad piisavalt
70 miljonil ameeriklasel esineb unehäireid. Võttes arvesse, et unepuudus muudab inimesed kergesti ärrituvaks, impulsiivseks ja rumalaks, siis on see number vägagi muret tekitav. Jälgi, mitut unetundi on sul vaja, et korralikult välja puhata. Kui on tarvis, muuda oma päevast rutiini, peaasi, et saaksid piisavalt magada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles