Milline näeb välja suurlinna inimeste hommik?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
New York
New York Foto: SCANPIX

Kui elad Londonis, siis ärkad tõenäoliselt hilja, sööd hommikusööki kodus ja naudid laiska hommikut. Kui sinu koduks on aga New York, siis ärkad vara, krabad hommikusöögi mõnest kohvikust kaasa ja sööd seda tööle minnes. 

Selliste avastusteni jõudis Ikea oma «Life at Home» uuringuga, milles vaadeldi enam kui 8000 inimese hommikusi harjumusi. Uuring viidi läbi kaheksas suurlinnas ja osalejate vanus jäi vahemikku 16-60. Järgnevalt on välja toodud kõige huvitavamad leiud, kirjutab Business Insider.

Berliin

Kaheksast uuringus osalenud linnast on just Berliin see, mille elanikud veedavad hommikul kõige rohkem aega enese valmis sättimisele. 57 protsenti sakslastest kulutab igal hommikul koguni 14 minutit enese pesemisele. Berliini elanikud eelistavad hommikuti ka teiste pereliikmetega vestleda ja enam kui pooled uuringus osalejatest tunnistasid, et räägivad hommikul oma partnerile öö jooksul nähtud unenägudest. 69 protsenti Berliini inimestest ütles, et hommikul tuleb end ka uudistega kurssi viia.

London

Londoni elanikud eelistavad rahulikke hommikuid: vaid 44 protsenti ärkab enne kella 7 hommikul, 27 protsenti vajutavad «snooze» nuppu ja põõnavad edasi. Selgus, et Londoni elanikel jääb ärkamise ja töölemineku vahele keskmiselt poolteist tundi. See võib tähendada, et nad on pigem loomingulised inimesed. Uuringud on näidanud, et hommikuti kauem magamine, äratuse edasi lükkamine ja kodus hommikusöögi söömine võivad parandada loomingulist mõtlemist ja probleemide lahendamise oskust.

Moskva

Moskva tundub olevat linn, mis öösiti eriti ei maga: vaid 29 protsenti Moskva elanikest pidas end hommikuinimesteks. Moskvalased tarbivad rohkem kofeiiniga jooke kui teiste suurlinnade elanikud: koguni 80 protsenti joob iga päev kohvi või teed ja 88 protsenti uuringus osalenutest tunnistas, et vajavad «kofeiinilaksu» hea enesetunde jaoks. 

Mumbai

Hommikud algavad Mumbais õige varakult, 40 protsenti elanikest ärkab kell 6 või varem, 60 protsenti kella 7 paiku. Ent ka seal linnas leidub neid, kes armastavad äratust edasi lükata. Veelgi enam, kõigist uuritud linnadest oli just Mumbai see, kus vajutatakse kõige rohkem «snooze» nuppu. Mumbai oli kaheksast suurlinnast ka kõige religioossem: 53 protsenti elanikest palvetavad igal hommikul. Tavaline tööpäev algab Mumbais kella 11 paiku, seega on Mumbai elanikel hommikuti palju aega, et süüa ja end valmis seada.

New York

Enam kui pooled New Yorgi elanikest ärkavad enne kella 7 hommikul. Kaheksast suurlinnast on just New York see, mille elanikud veedavad hommikul kõige kauem aega peegli ees. Naised kulutavad 19 minutit enese meikimisele ja 7 minutit sobiva riietuse valimisele. New Yorgi elanikud on harjunud hommikuti kiirustama, seega haaravad nad hommikusöögi mõnest kohvikust kaasa või, kui nad söövad kodus, siis tehakse seda reeglina kiiruga.

Pariis

Selgus, et prantlased on hommikuti suurlinnade elanikest kõige ebakindlamad oma välimuse suhtes. Pariisi elanikud ei armasta hommikuti ka teiste pereliikmetega lobiseda - 55 protsenti osalenutest ütles, et nad eelistavad hommikusööki nautida teistest pereliikmetest eemal.

Shanghai

Kuigi 70 protsenti Shanghai elanikest peavad end hommikuinimesteks, veedavad selle linna elanikud hommikul minimaalselt aega enese sättimisele (keskmiselt kulub selleks vaid 9 minutit). Shanghai elanike jaoks on tähtis hommikuti oma näonaha eest hoolt kanda ja päikesekaitsekreemi nahale kanda, kuid deodoranti kasutab igal hommikul vaid 5 protsenti uuringus osalenutest (kaheksas suurlinnas oli deodorandi kasutamise keskmise protsent 61). Shanghai elanike jaoks on hommikusöök väga oluline, 80 protsenti söövad kodus ja 66 protsenti armastavad pereliikmetega sel ajal vestelda.

Stockholm

Ka Stockholmis armastavad inimesed varakult ärgata: 61 protsenti osalenutest ärkab enne kella 7 hommikul. Stockholmi elanikud olid ka kõige enesekindlamad, koguni 66 protsenti ütles, et nemad on hommikul oma välimusega rahul. Stockholmis nauditakse ka kodust hommikusööki, keskmiselt kulutatakse hommikusöögile 15 minutit, mis on kauem kui teistes suurlinnades. Ent hommikusöök pole Stockholmis aeg, mil pereliikmetega rääkida, sest 47 protsenti inimestest kasutab hommikusöögi ajal arvutit või loeb uudiseid nutitelefonist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles