Mida sünnijärjekord sinu kohta ütleb?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv
Pilt on illustreeriv Foto: SCANPIX

Tihti on levinud arvamus, et sünnijärjekord mõjutab inimese isiksust suurel määral. See, mitmendana laps perekonda sünnib, kujundab välja tema iseloomujooned ning ellusuhtumise.

Mommyish.com toob välja sünnijärjekorra kohta käivad levinud stereotüübid:
 

Vanim laps
Pere vanim laps on ettevaatlik, kontrolliv, perfektsionist, ambitsioonikas ja saab asjadega paremini hakkama kui teised. Tema õed-vennad on tema peale kadedad ning leiavad, et tal on perekonnas liiga palju privileege.

Keskmine laps
Keskmine laps kannatab «keskmise lapse sündroomi» all. See tähendab, et nad on enamasti kõrvalejäetud ja saavad teistest vähem tähelepanu. Sellest olenevalt on keskmised lapsed väheambitsioonikad, pessimistlikud, vaiksed ja armastavad omaette olla. Perekonnaliikmed ei märka tema häid omadusi ja võimeid.

Noorim laps
Pere noorimat last kutsutakse «pesamunaks» ja teised perekonnaliikmed kohtlevad teda eriliselt. Suurte perede pesamunadele pööratakse eriti palju tähelepanu. Iga kord kui noorim laps teeb midagi täiskasvanulikku, saab ta palju tunnustust ja kiitust. Tihti on pesamunad ära hellitatud ning nad on harjunud tähelepanu keskpunktis olema.
 

Hea lugeja, kas need stereotüübid vastavad tõele?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles