Briti arst tahab Hiiumaale rajada haavatud sõdurite puhkekodu

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helmandis teenivad USA sõdurid aitamas vigastatud kaaslast helikopterisse.
Helmandis teenivad USA sõdurid aitamas vigastatud kaaslast helikopterisse. Foto: SCANPIX

Briti arst Ian Hill tahab Hiiumaale rajada haavatud sõduritele puhkekodu ja on vaimustuses saare haigla taastusraviosakonna võimalustest.

2008. aastal arstina Afganistani missioonil käinud Ian Hill on sobivate hoonete järgi saarel ringi vaadanud, kirjutab Hiiu Leht. Üks võimalikke kohti on endise Männamaa lasteaed-algkooli maja.

Hilli saatis Afganistani veteran Tanel Kapper, kellega nad teenisid koos Camp Bastionis ja kelle juured on Hiiumaalt. Eelmisel esmaspäeval külastasid nad Hiiumaa haiglat, kuna Hill soovis uurida haigla taastusravivõimalusi.

Pärast haiglaskäiku ütles Hill, et kui algul oli tal plaan rajada Männamaale missioonisõduritele terve taastusravikeskus, siis peale haigla külastamist sattus ta vaimustusse sealsetest võimalustest. Nüüd leiab ta, et fondide toel võiks Männamaale rajada ainult puhkekodu ja taastusraviprotseduurid osta sisse Hiiumaa haiglast. Ta kiitis haigla taastusraviteenuseid ja oli üllatunud, et haiglas on isegi kompuutertomograaf.

Tema idee on avada kõrgetasemeline puhkekodu ennekõike Eesti, kuid ka Suurbritannia, Saksamaa jt riikide missioonisõduritele, kes soovivad siia ravile tulla. Loodav puhkekodu on mõeldud eeskätt vaimse tervise probleemiga ja post-traumaatilise sündroomiga patsientidele.

Kui kõik laabub, võiks Männamaal puhkekodu avada kahe aastaga – 2016. aastaks. Kohti oleks selles 25le inimesele. Hiljem oleks võimalik asutust laiendada nii, et patsient saaks ka hooldajaga koos ravile tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles