Üllatavad märgid, et kannatad unepuuduse all

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Unepuudus on väga levinud probleem täiskasvanute hulgas, mis toob kaasa tõsiseid tagajärgi. Magamatusele võivad viidata väga tavalised asjad sinu igapäevaelus.

Youbeauty.com toob välja kümme üllatavat märki, mis võivad tähendada, et kannatad unepuuduse all:
 

1) Sa uinud otsekohe - Kui sa jääd alati voodisse heites viie minuti jooksul magama, siis kannatad sa tõenäoliselt unepuuduse all. See ei pruugi tähendada ainult seda, et sa oled lihtsalt hea uinuja.

2) Sa oled impulsiivsem kui tavaliselt - Kas ostsid poest läbimõtlematult mõne riideeseme või otsustasid osta rämpstoitu, kuigi tavaliselt seda ei tee? Selles võib süüdistada unepuudust. Vähene uni ei võimalda sul olukordi õigesti hinnata ja selle pärast käitud sa impulsiivsemalt. Unepuuduse all kannatavad inimesed on ärrituvamad, neil esineb tujukõikumisi ja ei mõtle oma tegude tagajärgi korralikult läbi.

3) Sa tugined klišeedele - Kui sa kasutad pidevalt levinuid väljendeid ja oled väga tüüpilise ellusuhtumisega, siis on ehk aeg võtta uinak. Uni on otseselt seotud loovuse ja konstruktiivse mõtlemisega. Unepuuduse all kannatavatel inimestel on raskusi loovalt mõelda ja värvikalt kõneleda, mis viib pidevalt kulunud väljendite kasutamiseni.

4) Sa unustad tihti - Kui sa unustad igapäevaste tegevuste juures pidevalt asju ära ning sul esineb mäluprobleeme, siis võib sul olla unepuudus. Uni võimaldab asju mäletada ning on seotud ajutööga. Ilma korraliku puhkuseta on raske asju meelde tuletada. Sellest olenevalt on raskem käituda ratsionaalselt ja asju läbi mõelda.

5) Sa oled näljasem kui tavaliselt - Kui sa ei saa igal öösel korralikult magada, siis on sul raskem toidu näol kiusatusele vastu panna. Unepuudus suurendab meie isu, sest mõjutab nende hormoonide tegevust, mis kontrollivad söögiisu ja tekitavad täiskõhutunde. Magamatus paneb meid rohkem sööma ning täiskõhutunne tekib aeglasemalt.

6) Sul on keskendumishäired - Kui sa pead raamatut või ajakirja lugedes ühte lauset mitu korda lugema, siis on see märk sellest, et sa ei veeda piisavalt aega suletud silmadega. Unepuudus põhjustab keskendumishäireid ja vähendab reageerimisvõimet. Sellest olenevalt ei suuda sa pingelistes olukordades teha õigeid otsuseid.

7) Sa oled kohmakas - Mõned inimesed on olemuselt heas mõttes kohmakad, kuid unepuudus võib põhjustada raskusi igapäevaste loomulike tegevustega. Näiteks komistad sa tihti ja käed värisevad, kui asju tõstad.

8) Sa tülitsed oma partneriga - Kui sa partneri peale ärritud, siis su kallim võis küll teha midagi halba, kuid võib-olla oled sa lihtsalt väsinud. Uuringu järgi paaridel on rohkem ja tõsisemaid tülisid, kui nad ei maga korralikult. Unepuudus raskendab konfliktide vältimist ja lahendamist.

9) Sa oled hajameelne - Kui su mõte pidevalt uitab ringi ja sa ei pane asju lihtsalt tähele, siis võid sa kannatada unepuuduse all. Näiteks unustad autouksed kinni panna või teed oma töö juures hooletusvigu. Nn autopiloodi peal olemine on märk sellest, et pead kindlasti rohkem puhkama.

10) Sa jääd kinos magama - Päeva ajal pimedas ruumis magamajäämine on selge märk unepuudusest. Kui sa oled piisavalt maganud, siis ei valmista päeva ajal sulle kinos ärkvelolek raskusi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles