Kuidas partneriga edukalt tülisid lahendada?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Lähedases suhetes võivad konfliktid kahe inimese vahel tekkida ka väga tühistest asjadest. See on loomulik, kuid oluline on osata neid edukalt lahendada, et nendest ei kasvaks välja midagi suuremat.

Psychology Today toob välja põhimõtted, mida tülide lahendamiseks tuleb järgida:
 

  • Hoidu esmastest järeldustest

Esmamuljed loevad ka tülide puhul. Inimesed kipuvad klammerduma oma esimese emotsiooni külge, mida olukord neile tekitas. Uue arvamuse kujundamine on sellisel puhul väga keeruline. Kui sul tekib partneriga konflikt, siis esmalt mõtle olukord rahulikult läbi ja analüüsi oma tundeid, enne kui midagi tõlgendama hakkad. Äkilised vihapursked on enamasti väga ebaratsionaalsed ning ei anna head tulemust.

  • Otsi lohutavaid selgitusi

Me kipume nägema ainult neid fakte, mis meie seisukohta kinnitavad. Kui sa oled näiteks pahane, et su kallim on kümme minutit hiljaks jäänud, siis tulevad sul meelde sellised korrad, mil ta on enda süü tõttu hiljaks jäänud. Selle asemel katsu mõelda, et ta võib hilineda ka endast mitteolenevatel põhjustel. Katsu olla mõistlik ning lohuta ennast pigem positiivsete mõtetega, enne kui sa partneri selgitust veel kuulnud pole.

  • Vaata asju partneri vaatevinklist

Mõtle sellele, kuidas sina tunneksid, kui sina oleksid oma partneri olukorras. Mis põhjusel sa käituksid nii, nagu tema käitub? Oluline on mõelda ka partneri minevikust saadud kogemuste peale, miks ta niimoodi võib käituda. Kas tal on minevikust valusaid kogemusi, mis mõjutavad tema otsuseid ja käitumist?

  • Ära püüa välja selgitada, kellel on õigus

Ära esita tüli käigus partnerile oma argumente vaid selleks, et teda veenda, et sinul on õigus ja temal mitte. Tülides ei ole olemas õiget ja valet - on lihtsalt erinevad nägemused ja tunded. Võta tüli kui puslet, mille te peate ühiselt ära lahendama, et arusaamatuse tegelik põhjus üles leida.

  • Küsi oma partnerilt, mida ta mõtleb

Tihti üritame iga hinna eest ainult oma seisukohti partnerile selgeks teha ning unustame ära tema tunded. Tüli edukaks lahendamiseks anna ka oma partnerile võimalus oma mõtteid väljendada ja arvamust avaldada. Kui sa ainult ennast pidevalt õigustad, siis su partner ärritub ning ta ei soovi enda seisukohti üldse selgitada ja tüli jääb korralikult lahendamata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles