Kuidas seksuaalelule vunki lisada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui mõtled, et oled ainus, kelle suhtes on seksiga kehvad lood, siis ära muretse, sa pole mingi erand. Tegelikult näitavad uuringud, et umbes 15-20 protsenti püsisuhetest on sellised, kus paar on vahekorras vähem kui kord kuus või isegi vähem kui kümme korda aastas. 

Tänapäevase kiire elu puhul pole see ka ime, et jagades end pingelise töö, pereelu ja muude kohustuste vahel on õhtuks jäänud vaid suur soov puhata ja magama minna. Ka siis, kui viimasest erutavast kogemusest on juba päris palju aega möödas, saab õige toitumise, suhtumise ja elustiilivalikutega seksiisu taastada, kirjutab Huff Post.

Dopamiin

Libiido sõltub eelkõige sellest, mis toimub su peas. Erutust ja iha kontrollivad vastavad ajukemikaalid ehk neurotransmitterid. Seksuaalelu mõjutavad enim dopamiin, serotoniin ja testosteroon.

«Aidata võivad kõik toidud, mis suurendavad verevoogu ja suurendavad stimulatsiooni,» räägib suhte- ja seksuaalnõustaja doktor Jane Greer. Toidud, mis tõstavad dopamiini taset, on näiteks banaan, arbuus, juust ja teised piimatooted.

Doktor Ava Cadelli sõnul on väga oluline ka trenni teha, sest treening tõstab loomulikul moel testosterooni taset. Enamasti räägitakse sellest hormoonist seoses meestega, ent seda toodab ka naise keha, ja see mängib seksuaaltervise juures olulist rolli. Testosteroon stimuleerib seksuaaliha, tõstab libiidot ja aitab ka saavutada paremat naudingut. Hea meetod testosteroonitaseme tõstmiseks on teha vastupidavustreeningut.

Praegusel ajal uuritakse naiste libiidoprobleeme suure hoolega ja püütakse leida ka õigeid ravimeid, kuidas seksuaaliha tõsta. Kuigi meestele on selleks juba mitmeid abivahendeid, pole naiste medikamentidele lube väljastatud. Kui tunned, et seksuaalisu langusest on saanud tõsine probleem või sul on mõnel põhjusel hirm vahekorra ees, pöördu oma arsti poole, sest seksuaalfunktsiooni võivad mõjutada mitmed terviseprobleemid.

Magamine, rääkimine ja vaheldus

Doktor Greeri sõnul on seksuaalaktiivsusel kaks tasandit: seksuaaliha ja seksuaalsuse füüsiline väljendamine. Ilma energiata võib seksuaaliha hääbuda, mistõttu võib kasuks tulla kõik, mis jõudu juurde annab. Kui sa pole väsinud, on ju oluliselt suurem tõenäosus, et päriselt tegudeni jõuad. «Korralik uni värskendab, annab energiat ja tõstab seksuaaliha,» kinnitab Greer.

Iha ja erutust silmas pidades võib toimuda väga oluline muutus, kui partnerid räägivad teineteisega avameelselt sellest, mida ja kuidas nad soovivad linade vahel teha. Cadell soovitab kummalgi partneril nimetada kaks asja, mis võiksid vastastikuse seksuaalkogemuse nauditavamaks teha.

«Seksi puhul aitavad rutiini muuta teine aeg, uued poosid ja teistsugune taustamuusika kui see, millega olete tavaliselt harjunud,» soovitab Greer, kelle sõnul võib pisikestest ja vaevumärgatavatest muutustest palju kasu olla, sest järgnev mõju on suur ja pikaajaline.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles