Monika Kuzmina: tee head ja sind ootab ees parem elu!

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Monika Kuzmina
Monika Kuzmina Foto: Tiina Kõrstini/Õhtuleht

Monika Kuzmina artiklite seeria kuuenda õppetunni eesmärk on aru saada, et heade tegude tegemine teeb meist head inimesed ning kingib meile parema elu. Samas ei saa selles peatükis jätta rääkimata ka halbade eesmärkidega inimestest, kes kõike head omakasupüüdlikult ära kasutavad.

Oleme seni peatunud viiel väga olulisel sammul, mis aitavad meil ennast rohkem armastada ning olla õnnelikumad inimesed.

Senised olulised sammud on olnud:

SAMM NR 1: Julge olla see, kes sa oled ja teha seda, mida armastad!

SAMM NR 2: Ole järjepidev

SAMM NR 3: Andesta eksimused

SAMM NR 4: Ole vapper

SAMM NR 5: Leia üles omasugused

Aga nüüd tänase teema juurde, milleks on head teod ja nende mõju meie elule.

Esmalt ei saa eitada, et on olemas nii häid inimesi kui ka halbu. Olla hea inimene, ei tähenda olla pime, rumal või lihtsalt naiivne. Headel inimestel on head eesmärgid, halbadel inimestel halvad eesmärgid. Tihti juhtub ka nii, et halbade eesmärkidega inimesed kasutavad oma tegude varjamiseks häid tegusid ning heade eesmärkidega inimesed ei püüa oma hea eesmärgi nimel paista välja parimad inimesed - siinkohal vajamegi tarkust, et ära tunda ja tunnetada inimeste tegelikud eesmärgid - on need head või on need halvad? Ja seejärel alles teha otsuseid, milliste inimestega oma heal rajal läheduses või kõrvuti sammuda.

Kuri sõna teeb palju kurja ja hea sõna muudab maailma!

Et olla hea inimene, ei pea annetama miljoneid, mida enamusel meil pole. Piisab sellest, kui südames on head soovid. Ja tead - selleks, et teha teistele head, ei pea sul olema muud, kui vaid lahti ja kinni käiv suu ning oskus sellega sõnu ritta seada - jah, sõnad võivad muuta maailma.

Teeme koos ühe katsetuse ja kokkuleppe. Kui sulle mõte meeldib, tee kaasa ja kui ei meeldi, ära tee. Sellest päevast peale, kui sa selle loo läbi loed, püüa öelda täpselt nädal aega inimestele sinu ümber vaid häid asju. Ära kommenteeri neid asju, mis sulle ei meeldi, vaid ütle hea sõna nende asjade kohta, mis sulle meeldivad.

See pole veel kõik. Tee komplimente, ütle midagi head oma pereliikmetele, võta kõne sõbrale ja tunnusta teda tema tegude eest ning ütle, et sul on hea meel temasuguse sõbra üle. Ole palun armas ja ära liialt tseremoonitse. Kui sa siiani pole harrastanud positiivset lähenemist oma elule, võid liigse usinusega asja keerata valele poole.

Ja kui see heade tegude märkamise, tunnustamise ning kaunite komplimentide lausumise nädal läbi on, siis tunneta ning vaata enda ümber ja leia üles need asjad ning tunded, mis on paremaks muutunud. Usu mind, paremaks on nii mõndagi läinud - ja kui sa midagi muud ei leia, siis tea, et sina oled kohe kindlasti parem!

Kuidas kuri mõte, sõna või tegu aga meile mõjub? 

Vastus on väga lihtne - meil on valus, meil võib olla väljakannatamatul valus! Kuri sõna võib olla tappev... rääkimata kurjast teost.

Hea mõte, sõna või tegu muudab aga esmalt meid ennast paremaks, hea sõna paneb inimesed naeratama ning hea tegu annab tiivad meile endale ja inimesele, kellele head teeme.

Toon teile mõne näite aegadest, kui alles alustasin ootamatute komplimentide tegemist. Ma pakun, et alustasin teadlikult selliste äkiliste heade sõnade teistele inimestele lausumist umbes 10 aastat tagasi. Mingil suvalisel hetkel tuli mulle peale tunne, et nüüd helistan oma lähedastele, kes minu ellu oma positiivse jälje olid jätnud ja ütlen neile, et ma armastan neid. Niisiis, tegin kõne oma pereliikmetele, mõnele sugulasele või sõbrale ja ütlesin, et ma armastan teda või armastan teda väga ja siis panin toru ära. Elava kujutlusvõimega olles, võid sa juba kujutad ette, mis mõnele kõnele järgnes. Hetke pärast tuli mulle tagasi kõne ja kõne sisu oli, et kas on midagi juhtunud - äkki ikka midagi väga hullu?

Seega, sa ei pea tegema nii nagu mina tegin. Minu inimesed on minuga juba harjunud ja kui ma neile selliseid kõnesid teen, siis nüüd nad juba teavad, et ma ei hakka surema, vaid ma tunnen sel hetkel lihtsalt suurt armastust ja pean seda tunnet nendega jagama. Sina leia palun enda viis. Leia see viis, kuidas sulle kõige rohkem sobib häid sõnu edasi anda. Soovid ehk selleks inimesega kohtuda, soovid hoopis kirja või kaarti saata või hoopis lihtsa sõnumi telefoniga? Loomulikult võid ka helistada nii nagu mina seda teen, kuid esmatähtis on häid sõnu lausuda inimestele just nii nagu see sulle sobib. Usu, sa muudad selle inimese päeva ilusamaks, temal omakorda on kaunim päev ja ta teeb enda ümber olevad inimesed rõõmsamaks jne - sa teed maailmale head. Maailma muutmine algab väikestest headest tegudest ja sinu esimeseks heaks teoks võib olla hea sõna teisele inimesele.

Ehk siis, hea lugeja, alustame nüüdsest koos oma heade mõtete (mida meil kõigil on kindlasti ohtralt) sõnadesse panemist ja nende jagamist heade inimestega. Et maailma muuta, tuleb muuta ennast ja enese paremaks muutmise läbi muudame ka inimesi enda ümber - head sõnad on hädavajalikud ja need ei maksa midagi.

Kõik, mida me eluks vajame on armastus ja head teod

Loomulikult vajame me hapnikku, sööki ja jooki, aga enim vajame siiski armastust. Inimesed on armastades hiilgavad, briljantsed, võitmatud ja surematud. Ma ei pea silmas ainult kahe inimese vahelist armastust, vaid lugupidamist enese suhtes, teistest inimestest hoolimist, truuks olemist ning eeskujuks olemist. Pean silmas armastusega abivajajate aitamist, tõega kooskõlas elamist ning heatahtlike inimgruppide toetamist. Pean silmas seda siirast usku ja armastust, mida saadab justkui võlujõud ja maagia igal sammul. Pean silmas siirast headust ning häid tegusid.

Et maailm meie ümber oleks parem paik, ei piisa lõppude lõpuks ka vaid headest sõnadest. Meie elud sõltuvad loomulikult meist endist aga ka teistest inimestest. Kogu maailm on liikumises, vahetuses - kõik on energia. Milline on sinu panus sellesse ja millised on sinu teod, et meil kõigil oleks parem elada? Kui palju energiat ja aega sa panustad sellesse, et sinul endal ja su inimestel oleks parem elu?

Nendele küsimustele ei saa mina vastuseid sinu eest anda. Vasta ise, pane oma head teod kirja, loe seda nimekirja ja tunneta! Kas see tegude hulk on sinu jaoks piisav? Kui on piisav, siis on kõik hästi. Soovin sulle PALJU ÕNNE! Kui su süda sulle aga sosistab, et sa suudad enamat, siis vaata kriitilise pilguga enda ümber ja küsi endalt, millesse sa saaksid veel panustada? Millised  head teod sinu enda, sinu lähedaste ja kogukonna või miks mitte, kogu maailma olukorda paremaks teeks!? Ja siis tegudele! Ei, sa ei pea seda üksi tegema! Mäletad eelmist sammu nr 5? Seal rääkisime sellest, et tuleb leida üles omasugused. Need inimesed on sinu ümber olemas, kellega koos teha häid tegusid - otsi nad nüüd üles, tööta nendega ja tunnusta neid. 

Üks väike soovitus sulle veel. Kui sul on probleeme enese armastamise ja enesekindlusega, soovitan sul kohe kindlasti hakata oma häid tegusid kirja panema. Ei, mitte maakonnalehes avaldamiseks nagu mina seda omal ajal  tegin, sest nii õpetasid vanemad poliitikud (korraldasime aastaid tagasi noorteorganisatsiooniga kümneid heategevusüritusi, millest igaühest ka kohalikku lehte kirjutasime, sest nii õpetati meid erakonnas reklaami tegema), vaid ainult enda jaoks. Kui sul on olemas sinu heade tegude nimekiri, siis neil hetkedel, kui sa oled kaotamas oma enesekindlust või armastust enese vastu, loe seda ja ma luban sulle, et sinu hea tunne ja enesest hea arvamus tuleb tagasi. Selleks, et olla õnnelik inimene, vajad sa esmalt armastust enese vastu ja sinu heade tegude nimikiri on hea tegu ka sulle endale hetkedel, kui keegi sinu eneseusku kangutama tuleb. Olgu see nimekiri sulle sinu piibel sinu enese kohta.

Kokkuvõtvalt, meie vajame häid tegusid ja seda, et aina rohkem inimesi teeks üksteisele teadlikult ainult head.

Müüt «halb müüb rohkem kui hea» pole tõsi!

Olen endalt korduvalt küsinud, kes mõtles välja «meediamulli», et halb müüb? Kui vaadata südantliigutavaid videoid Youtube'ist, kus keegi kedagi aitab ning nende vaatajate hulka, ei saa väita, et inimestele läheb korda vaid halb. Toon näiteks ka filmi «1+1», mis mida minu mäletamist mööda kinodes lasti joosta nii kaua, et ma ei ole rohkem ühtegi filmi pannud filmilistis nii kaua tähele. Filmi sisu on tõelises aitamises ja sõpruses, mis ei kujunenud kaastundest, vaid kujunes kogu oma aususes läbi huumori ja koos aja veetmise. TV3 «Eestimaa uhkus» tänugala vaatajanumber peaks samuti olema üsna suur - kokku vaatas viimast saadet TNS Emori teleauditooriumi mõõdikuuringu järgi 137 000 inimest. Päris palju meie väikese Eestimaa kohta, või mis? Samuti ei saa mainimata jätta, et telesaade «Su nägu kõlab tuttavalt» pani ära pika puuga kõikidele teistele saadetele ja selles saates pole midagi negatiivset ning hiljem terveid peresid teleri ette naerma naelutav «Palume lavale» ei peitnud samuti endas mingeid negatiivsuse kilde, vaid ainult puhast huumorit igale eale. Kes mõtles välja selle, et müüb halb, mitte hea? Ehk ikka need, kelle eesmärgid pole kõige paremad ja puhtamad...

Ja tänase loo lõpetuseks tahan sulle, hea Naine24 portaali lugeja, öelda, et parem elu on võimalik! 

Jah, me kõik oleme kuulnud kulunud väljendit - oled see, mida sööd! Tegelikult on asi aga veelgi peenem - sa oled see, mida mõtled!

Seega, mõtle head - ütle ja tee head ning sind ootab ees parem elu!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles