Egle Eller-Nabi: arvatakse, et bikini fitness’iga tegelemiseks on vaid bikiine vaja

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egle-Eller Nabi.
Egle-Eller Nabi. Foto: Andres Haabu / Postimees

Niikaua kui Egle end mäletab, on ta tegelenud spordiga. Noorena harrastas ta peamiselt kergejõustikku ja tantsimist. Viimased 10 aastat on ta pidanud treeneriametit, andnud nii rühma- kui ka personaaltrenne ning sellest kaks aastat ka ise profitasemel bikini fitness’iga tegelenud.

Sihvakas ja vormis naine peab oma päeva mahutama nii rühmatrennid kui ka personaaltreeningud, leidma aega enda spetsiaalse treeningkava jaoks, olema täiskohaga ema 3-aastasele tütrele Renatale ning armastav abikaasa oma mehele. Pealekauba tuleb tihti ka Euroopas ringi reisida nii enese täiendamise kui ka võistlemise tõttu. Nii rändabki kastan-pruunide juustega Hiiumaalt pärit neiu vähemalt korra kuus mööda Euroopat ringi. Kuidas Egle end tippspordi, töö ja pereelu vahel ära jagab ning kuidas ta kõige selle juures nii särav, päikseline ja rõõmus on, rääkis ta ühel hommikupoolikul pärast treeninguid Audentes Fitness’i spordisaalis.

Kuidas Sa üldse jõudsid bikini fitness’i kui spordiala juurde? Mis Sulle selle juures kõige rohkem meeldib?

Minu huvi bikini fitness’i vastu kasvas pärast Renata sündi umbes kolm aastat tagasi, kui sattusin treenima fitness-modelle ning sealt tekkis ka huvi ise võistelda. Kuna see oli nii uus ala, siis ma tol ajal ei teadnudki, kas ma sellele alale üldse sobin või mitte ning otsustasin esialgu proovida. Kui see niinimetatud proovimine lõppes esimese hooaja lõpus Euroopa meistrivõistluste finaaliga, oli asi selge, et just see ala mulle sobibki.

Bikini fitness on väga hea enese proovilepanek ning seetõttu olen endast ka väga palju teada saanud ja teadlikumalt treenima hakanud. Fitness nõuab hästi palju teadlikku treenimist, toitumist ja aja planeerimist. Ennast peab väga palju harima, kuulama oma keha ja katsetama, mis individuaalselt sobib. Vahel muidugi pärast võistlusi tunnen end väga väsinuna ega oska mõelda ühtegi positiivset mõtet, miks üldse selle alaga tegeleda, kuid paar nädalat hiljem on need mõtted peast läinud. See on nagu elustiil, mis tekitab hasarti – kas ma ikka suudan end järgmiseks korraks paremale tasemele viia.

Naasid hiljuti bikini fitness’i olümpialt 6. kohaga. Kas see on seni Eestile parim koht sellelt võistluselt?

Tegemist oli nii-öelda bikini fitness’i Euroopa olümpiaga, mida korraldati alles teist aastat. Seega mina ja minu kolleeg Ott Kiivikas oleme ainukesed eestlased, kes sellest võistlusest on osa võtnud. Saavutatud kuuenda kohaga olen väga rahul, sest minuga ühes kategoorias võistlesid Euroopa meistrivõistluste tipud. Konkurents oli väga tugev ja minu pääs finaali tuli mulle ka meeldiva üllatusena.

Lisaks eelmainitule oled sel hooajal saavutanud veel 4. koha maailmakarika etapilt, 1. koha Balti Matšilt ja 5. koha Euroopa meistrivõistlustelt. Kuidas tavaliselt võistlushooajaks valmistud, et võistlustelt nii kõrgeid kohti saavutada?

Võistluseelne periood kestab umbes kaheksa nädalat. Sel ajal on mul kindel dieet ning treeningkoormus maksimumi peal. Enne võistlusi teen vähemalt kaks korda päevas trenni, millest üks on kardio- ehk vastupidavustreening, teine jõusaali- või rühmatrenn. Enne võistlusi ongi miinimumiks 12 trenni nädalas ja lisaks sellele on toitumine väga range kontrolli all, mille kohta pean ka detailset ülevaadet. Bikini fitness’i võistlejatel on hästi range ja puhas toitumine – kindel kaloraaž ja lubatud toiduained. Patustamine on sel ajal välistatud, sest näiteks saiakese söömine annab mulle küll hulga energiat, kuid oma päevasest toidukavast tuleb saada kätte ka kõik vajalikud vitamiinid ja mineraalid.

Konkreetne võistluseelne nädal on rahulikum, sest siis hoian treeningkoormuse madalal. Nädala esimeses pooles teen küll rohkem trenni, kuid paar päeva enne võistlust saab lasta kehal mõnuga puhata.

Kas sa kasutad ka oma treenimiseks mingeid abivahendeid? Milliseid?

Minu treeningute kõige olulisemaks abivahendiks on pulsikell, mida soovitaksin kasutada kõikidel spordiga tegelevatel inimestel. See võimaldab täpselt jälgida oma enesetunnet ning vaadata, kuidas keha liigutustele reageerib.

Pulsisagedust mõjutavad ka füüsiline vorm, sugu (naistel on pulss umbes 5-7 lööki kiirem kui meestel) temperatuur, haigus, üleväsimus, meeleolu, kofeiini sisaldavate jookide tarbimine, suitsetamine ja kõrge õhuniiskus. Näiteks kui ise märkan, et pulss on hommikul loomupärasest kiirem, siis on tihti peale tulemas mingi haigus või kimbutab üleväsimus. Osadel inimestel on vaja just tervislike seisundite tõttu teatud kindlas pulsitsoonis treenida, kuid pulsikella puudumisel on seda raske teha, sest ainult kehatunnetusega päris hakkama ei saa.

Pulssi jälgides saab vaadata, ka millises treeningtsoonis keegi treenib. Näiteks 80-100 protsenti maksimumpulsiga treenimist peetakse võistlussporditsooniks, 70-80 protsenti HRmax vastupidavusvormi tõstmiseks, 60-70 protsenti HRmax tervisespordiks ja niinimetatud rasvapõletustsooniks on 50-60 protsenti HRmax, mis on sobilik igapäevaseks liikumiseks.

Teine oluline abivahend treeningutel on mu nutitelefon, kuhu märgin üles oma treeningud, kestuse, korduste arvu ning ka toidumenüüd. Kui vanasti kirjutasin treeninguid üles märkmikusse, siis nüüd võimaldab spetsiaalne rakendus kõike elektrooniliselt teha ja olulist infot ka salvestada. Kogutud statistika on mulle endale hea, kuna jälgin kindlat treeningplaani, mis võimaldab veelgi eesmärgipärasemalt treenida.

Kuidas su pere sind võistlusteks valmistumisel ja valitud elukutse juures toetab? Kas väike tütreke seab sind endale eeskujuks – olla sama heas vormis ja särav?

Bikini fitness on selline võistlusala, et kehakaalu langetamine tuleb hästi suure treeningkoormuse ja dieedi arvelt. Ilma pere toetuse ja motivatsioonita oleks väga raske kõike saavutada. Õnneks oleme Heikiga mõlemad sportlased ja üksteise mõistmisega meil probleeme ei ole. Saame koos trenni või jooksma minna ning sellepärast ei teki ka üksi rabelemise tunnet. Ka tütrele meeldib väga sporti teha. Näiteks tegin kogus hiljuti üht treeningkava ja tema hakkas kohe minuga koos kätekõverdusi tegema. Hiljem ütles issile, et ainult tüdrukud oskavad kätekõverdusi teha. (Muigab) Sõprade toetus on samuti väga oluline, kellele ma ikka aeg-ajalt motivatsioonipuuduses helistan. Ma usun, et sõprade ja pere toetus ongi kõige olulisem, ilma selleta ei oleks võimalik selle alaga tegeleda.

Heiki ju ka teatavasti teeb palju trenni ja viibib laagrites. Kuidas te lapsehoidmist jagate?

Heiki võistlused on väga kindlalt paigas ja mina mahutan oma tegemised ülejäänud aega. Laps käib lasteaias, seega päeval pole probleemi. Minu võistlustel on õnneks kindel hooaeg ning tavaliselt sõidan kodust ära reedel ja pühapäevaks olen juba tagasi. Seda on väga harva, et me mõlemad Heikiga oleme kodust eemal. Kui nii juhtubki, siis sõidab Renata Hiiumaale vanaemale ja vanaisale külla. Võistlustele saaks ta teoreetiliselt küll kaasa tulla, kuid see on pigem igav ja piinarikas tundidepikkune istumine. Tükk tegemist on juba temaga arsti ukse taga oodates või hambaarsti juures käies. Viimasel korral, kui pidin Renata endaga arsti juurde kaasa võtma, avastasin oma uuest telefonist huvitava lasterežiimi. Julgesin talle telefoni kätte anda koos lauluprogrammiga, sest sellest programmist ta ise välja ei saa minna. Polnud hirmu, et ta telefoni muudes osades ringi kolaks ja erinevatele inimestele sõnumeid saadaks. (Muigab)

Mis on need soovitused, mida sa annaksid kõigile nendele noortele, kes sooviksid samuti hakata professionaalsel tasemel bikini fitness’iga tegelema?

Esiteks – hari ennast ja tutvu spordialaga. Oluline on ennast teadlikult treenida. Milliseid lihaseid ja millal treenida; kuna võib koormust suurendada või millal tuleb vähendada. Samuti on hea end kurssi viia ka toitumisega – milliseid toiduaineid süüa, kust saada kätte keha jaoks vajalikud mineraalid ja vitamiinid, et keha suure koormuse all vastu peaks. Et sa saaksid aru, mille jaoks teatud valikuid teha. Treener on küll abiks kavade koostamisel, kuid on hea kui ka endal on piisavalt teadmisi. Lõpuks tunneb inimene ju ise enda keha kõige paremini.

Teiseks – hea geneetika teeb alal läbilöömise palju lihtsamaks, kuid see ei tähenda, et selle puudumine välistaks võistlemise. Kui oled loomult lihaseline ja sihvakas, siis on sul head eeldused, kuid see ei tähenda, et ei peaks tegema spordialaga kaasnevat rasket tööd. Tihti arvatakse, et bikini fitness’iga tegelemiseks on vaid bikiine vaja, kuid reaalsuses kaasnevad sellega ikka piltlikult öeldes higi ja pisarad. Nii et, olenemata sellest, mis on su taust ja eeldused, tugevaks tööks peab valmis olema igal juhul.

Kolmandaks – leia endale treener. Üksi on selle alaga raske juba motivatsiooni mõttes tegeleda. Väsimus ja käega löömine võib kergesti peale tulla. Kõigil on vaja kedagi, kes innustaks ja utsitaks takka – ka treeneritel.

Neljandaks – liigu tasa ja targu. Fitness on mõistusega ala, millega ei tasu üle pingutada. Arvesta sellega, et bikini fitness’i vormi tehakse hooajast hooaega. Tasub näha palju vaeva, kuid ei tohi unustada, et iga hooajaga arenetakse edasi. Esimese korraga ei tohi endalt liigselt nõuda.

Viiendaks – palju püsivust ja järjekindlust! Kui oled kindlameelselt alustanud, siis ära anna alla. Motivatsioonipuuduse korral toetavad sind kindlasti pere ja sõbrad!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles