Viis toiduainet tervemate rindade jaoks

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõik naised saavad hoolitseda oma rindade tervise eest teatuid toiduaineid süües. Ekspertide sõnul võivad õiged toitumisharjumused vähendada suurel määral rinnavähki haigestumise riski.

Huffingtonpost.com toob välja viis toiduainet, mida spetsialistid soovitavad tervemate rindade nimel süüa:
 

  • Puu- ja juurviljad – Looduslikest erksavärvilistest toiduainetest toitumine võib kaitsta sind rinnavähi eest. Uuringu järgi naistel, kes sõid piisavalt värvilisi puu-ja juurvilju, oli väiksem risk teatud rinnavähi tüüpide arenemiseks. Värvilisust põhjustavad pigmendid sisaldavad ühendeid, mis aitavad kaasa rakkude kasvule, kaitsele ja taastumisele. Soovitatakse süüa näiteks porgandeid, suvikõrvitsat ja tumedaid lehtköögivilju.
  • Lõhe – Ära pelga lõhet suure rasvasisalduse pärast, sest see sisaldab kasulikke rasvu – vajalik omega-3 rasvhape aitab rinnavähki paremini ennetada. Laiaulatusliku uuringu raames avastati, et naistel, kes tarbisid kõige rohkem omega-3 rasvhappeid, oli 14 protsenti väiksem tõenäosus rinnavähki haigestuda. Terviseeksperdid soovitavad kala süüa vähemalt kaks korda nädalas. Kui sulle ei meeldi lõhe, siis kasulikke rasvhappeid sisaldavad veel sardiinid, tursk ja makrell.
     
  • Tee – Tee, eriti roheline tee, sisaldab antioksüdante, mis on tervisele kasulikud ja millel on rinnavähi vastased omadused. Rahvusvahelise Terviseinstituudi poolt läbi viidud uuring näitas, et naistel, kes jõid vähemalt tassi rohelist teed päevas, oli uriinis väiksem östrogeeni sisaldus, mis on tuntud kui rinna kantserogeen. Seega tasub juua rohelist teed regulaarselt, et vähendada rinnavähi riski.
     
  • Granaatõunad – Punaseid granaatõunu on seostatud viljakuse ja tervisega juba sajandeid. Tänapäeva meditsiinieksperdid on jõudnud avastuseni, et see puuvili aitab vähendada ka rinnavähi tekkimise riski. Teatud granaatõuna koostisosad hoiavad östrogeeni tootmist kontrolli all ning ennetab rinnavähi rakkude kasvu. Eksperdid soovitavad seega süüa rohkem granaatõunu, et oma rindu tervena hoida. Sama hästi mõjuvad ka vaarikad, maasikad ja jõhvikad.
     
  • Seened – Uuringu järgi aitab igapäevaselt mõõduka koguste seente söömine kaitsta sind rinnavähi eest. Naistel, kes hakkasid sööma igapäevaselt värskeid seeni, oli uuringus osalenud naiste hulgas kaks kolmandikku väiksem tõenäosus rinnavähki haigestuda. Nendel, kes tarbisid lisaks veel rohelist teed, oli risk veelgi väiksem. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles